Gemeente Meerssen | Update wilde zwijnen

Nieuwsbericht Update wilde zwijnen

Gepubliceerd op: 03 maart 2023 14:20

Wilde zwijnen
Eind januari vond een aantal incidenten plaats waarbij wandelaars en loslopende honden werden aangevallen door een wild zwijn. Naar aanleiding van deze meldingen liet de gemeente Meerssen een officiële waarschuwing uitgaan en zijn waarschuwingsbordjes geplaatst bij de toegangen tot de natuurgebieden. De afgelopen weken ontvingen wij geen meldingen meer over agressieve zwijnen. Wel kregen we meerdere meldingen dat mensen wilde zwijnen hebben gesignaleerd in onze gemeente.

Oorzaak

Het is moeilijk een exacte oorzaak te geven voor het agressieve gedrag van de wilde zwijnen. De groepen die rondtrekken hebben veel jongen zwijntjes bij zich. Het is mogelijk dat begin januari de drukte in de natuurgebieden ertoe leidde dat de zwijnen zich agressief gedroegen. In die periode trokken er meer mensen dan normaal de natuur in door de sneeuw. Vaak wandel je dan dwars door de bossen, omdat de paden niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor worden wilde zwijnen extra verstoord.

Verstoring dieren voorkomen

Je kunt altijd een wild zwijn tegenkomen in de natuurgebieden in onze regio. We verwachten dat dit soort incidenten niet meer vaak voorkomen, maar garanderen kunnen we dat natuurlijk niet. Om het risico op een agressieve reactie van een zwijn te verkleinen, adviseren we dringend op paden te blijven en honden aan de lijn te houden. Zo voorkomen we dat wilde zwijnen en andere dieren (bijvoorbeeld reeën) verstoord worden. Ga bovendien niet in de natuurgebieden wandelen na zonsondergang.

Wat doe je als een wild zwijn op je afkomt:

  • Klap in je handen, schreeuw en maak je groot met je armen in de lucht.
  • Blijft het dier op je af komen, klim dan ergens op (auto, hek, boom).
  • Verstop je achter een boom: wilde zwijnen zijn slechtziend!
  • NIET wegrennen: het dier is altijd sneller.
  • NOOIT op de grond gaan liggen. Het dier zal blijven aanvallen, omdat het denkt te winnen.

Geniet van de natuur, maar betreedt het huis van de dieren met respect!