Nieuwsbericht Twee minderjarige verdachten van vernielingen aan school gehoord

Publicatiedatum: 13 november 2015 09.25 uur

Twee minderjarige jongens worden door de politie verantwoordelijk gehouden voor de vernielingen bij een schoolgebouw. In de weekenden van 9 oktober en 16 oktober zijn vernielingen gepleegd bij de basisschool aan de Pastoor Dominicus Hexstraat. Onder andere werden enkele ruiten en deuren vernield. De politie heeft een onderzoek ingesteld en deed ook een getuigenoproep. Dit leidde tot de identiteit van twee minderjarigen jongens uit Meerssen, die op het politiebureau over deze zaak zijn gehoord. Aan één van hen is -via het ZSM programma- een taakstraf van Bureau Halt opgelegd. De andere jongen zal zich op een later tijdstip verantwoorden bij de rechter. Of beiden betrokken zijn geweest bij recente vernielingen op het nabij gelegen kerkhof is nog onvoldoende naar voren gekomen.

Bureau Halt

Jongeren van 12 tot 18 jaar die zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, winkeldiefstal, overlast met vuurwerk of die veel spijbelen, kunnen de keus krijgen: naar de officier van justitie(OM afdoening) of naar Halt (Halt afdoening). In een Halt afdoening kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie. Op deze manier krijgen jongeren inzicht in hun eigen gedrag en voorkomen een strafblad. Een OM afdoening voorziet tegenwoordig en in traject via ZSM

Wat is ZSM?

Politie, OM, Reclassering, Slachtofferhulp Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming pakken met de ZSM-werkwijze veelvoorkomende criminaliteit aan. Zo Spoedig, slim, simpel, samen Mogelijk. ZSM is sinds 2012 een landelijke werkwijze om het proces van beoordelen, straffen en uitvoeren in elkaar te schuiven. In de ZSM-werkwijze wordt na aanhouding van de verdachte zo spoedig mogelijk een beslissing genomen over het afdoeningstraject. Meer weten over ZSM: zie dan de website van het Openbaar Ministerie.