Nieuwsbericht Toegankelijkheid horeca: winst voor iedereen

Publicatiedatum: 06 oktober 2017 11.05 uur

Van 2 tot en met 7 oktober 2017 is de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid. Met het thema 'Aan tafel!' wil deze actie bereiken dat ook mensen met een beperking of een chronische ziekte zonder belemmeringen kunnen uitgaan en uiteten. Door deze mensen en hun familie en vrienden beter te bedienen, worden zij geholpen maar ook de horecaondernemers zelf: als ook mensen met beperkingen zich welkom voelen, heeft dat positieve gevolgen voor iedereen: horeca-uitbaters en hun bezoekers.

Schouw wethouder Van Rijswijk

Foto Karel Curvers | Meer Vandaag

Plaatselijke 'schouw'

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid heeft wethouder Berry van Rijswijk samen met vertegenwoordigers van de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en Gehandicapten Organisatie Meerssen (GOM) een 'schouw' georganiseerd bij diverse horeca-uitbaters in onze gemeente. Door de schouw kregen zij een concreet beeld van de toegankelijkheid van hun zaak. Ervaringsdeskundigen beoordeelden de locaties aan de hand van een zogenaamde schouwlijst. Er werd o.a. gekeken naar de fysieke toegankelijkheid van de zaak, de leesbaarheid van de menukaart en de akoestiek.

Bevindingen

Bezochte locaties waren lunchroom Aux Delices De Sainte Agnes in Bunde, Café De Gäöllenaer in Geulle, Café De Notenbalk in Ulestraten en de sportkantine van SV Meerssen. De bezoekers werden overal uiterst gastvrij ontvangen. De bevindingen waren op alle locaties goed. De uitbaters hadden zichtbaar nagedacht over de toegankelijkheid. Overal was sprake van voldoende ruimte voor rolstoelers. Als op een locatie geen mogelijkheid voor een gehandicaptentoilet was, kreeg men de tip om beugels aan te brengen op de gewone toiletten. Ook kreeg men de suggestie voor een alarmoptie op de toiletten. En soms mocht de hellingbaan wat minder steil. Bij SV Meerssen vond net de training plaats van het G-team Meerssen, dat inmiddels alweer een jaar bestaat. Zij gaven aan dat alles op de velden, in de kleedlokalen en in de kantine voor hen oke was. Enige minpuntje: de voetbalclub heeft geen gehandicaptentoilet.

toegankelijkheid horeca
Kansen

Door de toegankelijkheid van horecagelegenheden te verbeteren, kunnen mensen met een beperking makkelijker uitgaan met familie en vrienden en kunnen ondernemers hun doelgroep aanzienlijk vergroten. Meer dan 10 procent van de bevolking heeft één of meerdere beperkingen. De actie biedt dus ook kansen voor horecaondernemers.

Vragenlijst voor alle horeca-uitbaters

Horeca-ondernemers hebben begin september het verzoek ontvangen om een vragenlijst in te vullen over de toegankelijkheid van hun zaak. Hiermee kunnen gemeente, ASD en GOM de situatie in onze gemeente in in kaart brengen. De enquête loopt nog tot half oktober. De resultaten worden gepresenteerd tijdens een themabijeenkomst voor horecauitbaters en hun bezoekers in november. U leest hier straks meer over in Weekblad de Geulbode en op www.meerssen.nl.

Handige tips

Ook Koninklijke Horeca vindt dat toegankelijkheid en gastvrijheid goed samengaan. Vaak volstaat het treffen van eenvoudige maatregelen. KHN geeft handige tips en adviezen waarmee u zelf aan de slag kunt om uw zaak toegankelijker te maken.

 

Uitgebreid fotoverslag Meer Vandaag

 

Week van de toegankelijkheid