Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Tips bij het gebruik van een houtkachel en open haard

Gepubliceerd op: 18 februari 2019 12:30

Stookt u hout als verwarmingsbron, doe het dan milieubewust en hinder uw omgeving niet.

Hieronder volgen een aantal tips:

 1. Stook alleen droog hout: vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens twee jaar. Het hout is droog wanneer het gebarsten is of als de bast loslaat.
 2. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit.
 3. Stook geen papier en karton: deze materialen geven veel rook en vliegas. Daarom is het verbranden van papier en karton verboden.
 4. Neem het woord 'allesbrander' niet letterlijk: je mag er namelijk niet alles in verbranden. Stook alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus geen plastic, geverfd hout enzovoort. Het verbranden van afval is verboden.
 5. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
 6. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk: deze keurmerken garanderen dat hout uit een verantwoord beheerd bos komt.
 7. Schuif de luchttoevoerklep niet dicht ('smoren'): wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Wanneer je de luchttoevoerklep dichtschuift, verbrandt het hout niet volledig. Daardoor komen er extra veel schadelijke stoffen vrij.
 8. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen: zodoende verbrandt het hout beter. Ook komen er minder schadelijke stoffen (zoals PAK's en koolmonoxide) vrij.
 9. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open): het vuur trekt dan veel zuurstof aan en rook wordt via de schoorsteen afgevoerd.
 10. Controleer of je goed stookt: een veilig vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen waar weinig tot geen rook vanaf komt. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is; zorg dan voor voldoende luchttoevoer.
 11. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed schoonvegen.
 12. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag: zo blijf je vrienden met de buurt.

Bron: Milieu Centraal

Klachten

Heeft u overlast van de kachel of open haard van uw buren. Praat erover met hen en probeer er samen uit te komen. Helpt dit niet, dan kunt u altijd nog een melding indienen bij de gemeente via het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), telefoon 14 043. E-mail: info@meerssen.nl. U kunt uw melding ook digitaal indienen via deze website.

Informatie

Gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl