Gemeente Meerssen | The Butterfly House in Bunde wint de Inspiratieprijs 2022

Nieuwsbericht The Butterfly House in Bunde wint de Inspiratieprijs 2022

Gepubliceerd op: 18 november 2022 09:00

Butterfly house 1
Afgelopen donderdag 17 november kregen Stefan Cools en Sandra van den Beuken van The Butterfly House in Bunde de Inspiratieprijs 2022. Emile Roemer, commissaris van de Koning en voorzitter van het bestuur van het Cultuurfonds, heeft de prijs overhandigd.

Verbinders

De Inspiratieprijs 2022 stond dit jaar in het teken van 'Cultuur als verbinder'. "Wat mij betreft is deze prijs volledig terecht", zegt burgemeester Clermonts-Aretz. "Ik ken Stefan en Sandra als betrokken en enthousiaste verbinders. Dat doen ze met hun Butterfly House, maar ook door hun bevlogen verhalen en tomeloze inzet. De vlindertuin in Meerssen is zo'n prachtig voorbeeld. Diversiteit is van levensbelang en dit initiatief zorgt tegelijkertijd voor lering en vermaak. Mens, natuur en cultuur worden door Stefan en Sandra verbonden aan het nu. Dat doen ze met een intense zorgzaamheid voor ons mooie Limburgse Land. Dat The Butterfly House de Inspiratieprijs 2022 heeft gewonnen is voor mij eigenlijk geen verrassing. Ik vind Stefan en Sandra al vanaf het begin een enorme inspiratie!"

Butterfly house 2
De jury over The Butterfly House

Het juryrapport roemt de vernieuwende praktijk van Cools & Van Beuken waarbij ze kunst, wetenschappelijk onderzoek, landschapsarchitectuur, natuurbeheer én burgerparticipatie combineren. "Hun enthousiasme vormt de motor achter de betrokkenheid van vele vrijwilligers in heel Limburg", staat in het rapport. "Een dergelijk initiatief dat verbindend werkt rondom thema's die momenteel zoveel verdeeldheid zaaien (...) mag terecht een inspirerend voorbeeld van verbinding worden genoemd."

Over de Inspiratieprijs

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg reikt jaarlijks de Inspiratieprijs uit aan een persoon of organisatie, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van letteren, virtual art, e-culture, beeldende kunst, muziek, theater, dans, geschiedenis, natuurbehoud of monumentenzorg. De prijs bestaat uit een bedrag van €15.000 en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.