Gemeente Meerssen | Test waterbuffers Visweg en Aan de Pletsmolen

Nieuwsbericht Test waterbuffers Visweg en Aan de Pletsmolen

Gepubliceerd op: 03 februari 2023 14:20

Buffer
Afgelopen week voerden Waterschap en Gemeente Meerssen het laatste deel van de systeemtest van de waterbuffer aan de Visweg uit. Bij deze test leegde het Waterschap de gevulde buffer aan de Visweg en hielden we scherp in de gaten hoe de Watervalderbeek en de buffer Aan de Pletsmolen reageerden. De test stond gepland voor donderdag 2 februari, maar hij is vervroegd omdat de buffer Visweg vol was. De resultaten delen we binnenkort tijdens een infobijeenkomst.

Test vervroegd

De buffer aan de Visweg liep sinds 23 januari op natuurlijke wijze vol met regenwater. Hierdoor konden we niet alles exact plannen. We waren afhankelijk van het weer en hoe het systeem reageerde.

Dinsdagavond 31 januari was de buffer aan de Visweg nagenoeg vol. Er stond toen 12.500 kuub water in. Na negen dagen was de maximaal toelaatbare waarde van de grondwaterstand in de dam behaald. Hierdoor moest de test van de buffer Visweg vervroegd worden. De test werd uitgevoerd in de nacht / avond van dinsdag 31 januari op woensdag 1 februari. De buffer aan de Visweg is toen gecontroleerd leeg gelopen.

De buffer Aan de Pletsmolen hebben we tijdens dit legen scherp in de gaten gehouden. Het testen van de buffer Aan de Pletsmolen is in het donker niet wenselijk en is daarom niet uitgevoerd.

Metingen

Tijdens het vullen en leeglopen van de buffer aan de Visweg zijn er diverse metingen gedaan. Deze geven inzichten in het hele watersysteem De testen geven tegelijkertijd inzicht waar nog verbeterd kan worden. Dit helpt ons om regenwater veilig te bergen en een goede sturing te geven aan de afvoer in de toekomst. Eén van de eerste bevindingen is dat het water overal ruim onder de oevers van de beek en van de buffer Aan de Pletsmolen bleef bij deze forse afvoer van het water van ca. 750 liter per seconde.

Informatieavond

Waterschap en gemeente delen de resultaten van de test en het eventuele vervolg graag met omwonenden en andere belangstellenden tijdens een informatieavond. U hoort hier binnenkort meer over.