Gemeente Meerssen | Succesvolle Opschoondag in Bunde-Voulwames en buurtschap Weert

Nieuwsbericht Succesvolle Opschoondag in Bunde-Voulwames en buurtschap Weert

Gepubliceerd op: 24 maart 2023 08:25

Opschoondag 2023-1
Op zaterdag 18 maart was er weer een landelijke Opschoondag. Dit wordt in het zuiden ook Maas Cleanup genoemd. Schouder aan schouder gingen vrijwilligers aan de slag om de oevers van de Maas afvalvrij te maken. In een paar jaar tijd zijn de vele bestaande opruimacties door lokale vrijwilligersgroepen verder uitgegroeid tot een stroom van Limburgse bedrijven, maatschappelijke organisaties en een hele grote groep vrijwilligers die zich samen inzetten voor een schone Maas. Ook in Bunde - Voulwames en buurtschap Weert werden de mouwen opgestroopt.

Oogst

In Bunde-Voulwames hebben maar liefst 28 mensen meegedaan aan de opschoonactie. Een fantastische opkomst. De resultaten waren geweldig en tegelijkertijd triest. Er werden drie containers gevuld met afval. Zo werden er emmers, flesjes, boterkuipjes, zeven autobanden met velg gevonden, maar ook een emmer verf, gasflesjes en plastic bloembakken.

Ook in buurtschap Weert werd in het kader van de landelijk Opschoondag enthousiast opgeschoond. Zowel de opkomst als de oogst was groot.

Opschoondag 2023-2
Chapeau voor de vrijwilligers

"Onze afvalberg wordt steeds groter", zegt wethouder Vanessa de Rond. "Naast het feit dat je natuurlijk geen rommel in de natuur moet gooien, mogen we ook bewuster omgaan met wat we kopen. In de supermarkt zijn steeds vaker verpakkingsloze producten verkrijgbaar. Als je de keuze hebt, ga dan voor de komkommer zonder plastic. Koop je het niet, dan bestaat er ook geen kans dat het later zwerfafval wordt." Aan de andere kant vindt de wethouder de inzet van de vrijwilligers indrukwekkend. "Goed om te zien dat onze inwoners zich zo inzetten voor een schone leefomgeving. Op deze manier voorkomen ze dat afval in het milieu terechtkomt, in het water en bij de dieren."