Gemeente Meerssen | Subsidie voor restauratie van de Basiliek van het heilig Sacrament

Nieuwsbericht Subsidie voor restauratie van de Basiliek van het heilig Sacrament

Gepubliceerd op: 05 april 2023 15:05

De Basiliek van het heilig Sacrament is een van de gebouwen waar de gemeente Meerssen trots op is. Een rijksmonument van formaat met een rijke geschiedenis. Restauratie is echter noodzakelijk. De Gemeente Meerssen heeft 28 februari besloten om hier €145.000 aan bij te dragen. De Provincie Limburg draagt €500.000 bij. Woensdag 5 april hebben wethouder Louk Bongarts en gedeputeerde Geert Gabriëls van de Provincie Limburg beiden een cheque aan Pastoor Van Galen overhandigd.

Overhandiging cheque basiliek

Het doel van de restauratie

Dankzij de restauratie worden de monumentale waarden van het rijksmonument in stand gehouden. Daarnaast lost dit de veiligheidsproblemen in en rond de Basiliek op waardoor de hekken rond het gebouw kunnen worden verwijderd.

Subsidie voor restauratie basiliek

Zingeving en geluk

Wethouder Louk Bongarts is zeer positief over de restauratie: "De basiliek is namelijk meer dan een uniek rijksmonument. Het vertegenwoordigt voor alle inwoners en bezoekers enerzijds zingeving, religie en geschiedenis en anderzijds een plek van samenkomen, geborgenheid, troost en geluk. Zoiets moeten we koesteren en behouden voor toekomstige generaties."

Waarom is restauratie nodig?

Uit onderzoek bleek dat de kapconstructie van de basiliek onvoldoende stabiliteit heeft. Bij harde wind beweegt de kapconstructie waardoor er schade wordt veroorzaakt aan het monument. Uit verschillende inspecties blijkt dat er op meer plekken scheuren zijn. In 2019 is zelfs één van de pinakels (de torenvormige bekroningen van de geveltoppen en steunberen) naar beneden gevallen. Ook een deel van de andere pinakels zijn niet stabiel. Daarom werden hekwerken rond het gebouw gezet. Restauratie was dus noodzakelijk.

Meer lezen over hoe de restauratie van de Basiliek eruit ziet? Kijk dan op deze pagina.

Subsidie voor restauratie basiliek

Foto's: Aron Nijs