Nieuwsbericht Struikelstenen in de Gemeente Meerssen: Franciscus Henderson (Weert 47)

Gepubliceerd op: 21 april 2020 09:35

struikelsteen 2020
Ook in Meerssen zijn inwoners het slachtoffer geworden van de verschrikkingen van het Naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat waren vooral Joden, Roma en Sinti, maar ook politieke tegenstanders. Om de slachtoffers te herdenken worden 5 november 2020 Struikelstenen in Meerssen geplaatst bij de huizen waar zijn woonden. Het programma wordt op een later tijdstip bekend gemaakt. 

Periodiek besteedt de werkgroep Struikelstenen aandacht aan de adressen en mensen die er woonden. In deze aflevering Franciscus Henderson die woonde op het adres Weert 47.  

Struikelstenen

Struikelstenen zijn koperen in het trottoir gelegde steentjes van 10 bij 10 cm waarop gegevens van de slachtoffers zijn gegraveerd. De werkgroep Struikelstenen Meerssen heeft zich over het thema gebogen. Na onderzoek met medewerking van Heemkundeverenigingen Meerssen en Geulle is komen vast te staan dat in Meerssen 15 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in aanmerking komen voor een Struikelsteen.

November 2020

De initiator van het mondiale project Struikelstenen, Günther Demnig, kan helaas niet eerder naar Nederland komen dan november 2020. Daarom kan het leggen van de stenen ook dan pas plaatsvinden. Reden hiervoor is dat de heer Demnig altijd bij de eerste legging van een Struikelsteen aanwezig wil zijn en dat dit ook als een voorwaarde voor het verkrijgen van de stenen wordt gesteld.

Deel uw herinneringen

Periodiek besteedt de werkgroep Struikelstenen in de Geulbode aandacht aan de adressen en mensen die er woonden waar in november 2020 struikelstenen komen te liggen. Ook hoopt de werkgroep dat de serie herinneringen losmaakt die inwoners van de gemeente met haar willen delen. Wilt u dit doen, mail dan uw bijdrage aan: stolpersteinemeerssen@gmail.com

Na de publicaties over Hubertus van Hees (Kruisstraat 4) en Henri Schepers (Beekstraat 22a) leest u onderstaand de levensgeschiedenis van Franciscus Henderson (Weert 47, Weert) die eveneens slachtoffer werd van het Naziregime.

Weert 47, Franciscus Henderson

Op Weert 47 woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog Franciscus Henderson, geboren in Maastricht op 26 december 1881.

Levensloop Franciscus Henderson
Frans Henderson werkt als bedrijfsleider/fabrieksopzichter bij de papierfabriek. Zijn woning staat tegenover de fabriek in een huis dat hij huurde van Tielens, de eigenaar van de fabriek. Hij heeft samen met zijn vrouw Maria Geertsen, die gestorven is in 1939, drie kinderen. Hij is fel anti-Duits en doet geen pogingen om zijn aversie tegen de bezetter te verbergen. Volgens de Oorlogsgravenstichting is hij lid van het verzet. Franciscus wordt door een collega verraden. Als gevolg van dat verraad verricht de Maastrichtse politie huiszoeking bij Henderson. Hij wordt samen met zijn broer Johan, die ook in Weert woont, opgepakt, maar zijn broer wordt weer vrijgelaten. De politie vindt in zijn huis anti-Duitse lectuur, onder andere een illegaal blaadje in de zak van een oude jas, en 27 gouden tientjes. Daarop wordt Henderson naar Kamp Amersfoort gebracht.

Hij wordt in Amersfoort ernstig ziek maar kan geopereerd worden. Daarvoor moet Henderson naar Vught gebracht worden. Dat gebeurt op 19 november 1943. Henderson overlijdt tijdens de operatie in Vught. Daarbij is aanwezig kapelaan Kooyman uit Rotterdam die hem nog het H. Oliesel toedient. Op de stamkaart van Henderson staat: 'verbrandingsbericht aanwezig'. Mogelijk werd hij gecremeerd. Kapelaan Kooyman heeft na zijn terugkeer uit Dachau na de oorlog enkele brieven gestuurd aan WJMF Henderson, de jongste dochter van Frans Henderson. Dat had hij de stervende Henderson in Vugt beloofd. Ze zijn gedateerd 2 en 8 november 1945. Hij schrijft o.a.: 'Ik kan u verzekeren dat hij vol overgave aan Gods H. Wil gestorven is en zeker al wel in den hemel feest viert.'

Frans Henderson werd begraven op het kerkhof in Rothem, gemeente Meerssen.

Alle herinneringen lezen die tot nu toe verschenen zijn?

Kijk op de projectpagina Struikelstenen/Stolpersteine op deze website