Gemeente Meerssen | Stookalert dinsdag 17 januari: stook geen hout in de provincie Limburg

Nieuwsbericht Stookalert dinsdag 17 januari: stook geen hout in de provincie Limburg

Gepubliceerd op: 17 januari 2023 12:25

Stookalert
Het RIVM adviseert om op 17 januari 2023 in de provincie Limburg geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK's, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Verwachting

In de nacht van dinsdag 17 naar woensdag 18 januari neemt de wind toe en zal de rook zich meer verspreiden. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert