Nieuwsbericht Stolpersteine in gemeente Meerssen
Aanstaande zaterdag 23 april worden, namens kunstenaar Gunter Demnig, op verzoek van de Werkgroep Stolpersteine bij zeven adressen in de gemeente Meerssen in het totaal zestien Stolpersteine gelegd. Daarmee staan we erbij stil dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uit onze gemeente medeburgers door de Nazi's werden afgevoerd en vermoord. Omdat ze joods waren of zich tegen de bezetters van ons land keerden.
De namen van onze medeburgers
Dat waren Guido Droitcourt, Frans Henderson, Salomon Zeligman, Herbert Zeligman, Hildegard Zeligman, Henri Schepers, Salomon Zeligman, Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeannette Zeligman, Johannes van Hees en Bertha Zeligman. Ook worden Stolpersteine gelegd voor Albert Zeligman, Eva Zeligman-Wolff en Joseph Zeligman. Deze laatste drie overleefden de oorlog en worden op deze manier symbolisch met hun gezinsleden herenigd.
Het programma
Vanaf 11:00 uur begint elk half uur een korte ceremonie op elk van de 7 adressen.
11:00 uur: Heirweg 2 in Geulle voor Guido Droitcourt,
11:40 uur: Weert 47 in Weert voor Franciscus Henderson,
12:20 uur: st. Josephstraat 5 in Meerssen voor Salomon Zeligman, Albert Zeligman en Eva Zeligman-Wolff, Herbert Zeligman en Hildegard Zeligman,
13:05 uur: Beekstraat 22a in Meerssen voor Henri Schepers,
13:45 uur: Markt 28 in Meerssen voor Salomon Zeligman en Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeanette Zeligman en Joseph Zeligman,
14:30 uur: Kruisstraat 8 in Meerssen voor Johannes van Hees,
15:10 uur: Humcoverstraat 74 in Meerssen voor Bertha Zeligman.
Muziek
Muzikale bijdragen aan de ceremonies leveren leden van harmonie St. Caecilia, Fanfare St. Martinus, Rothems harmonie, Meerssens Mannenkoor en Fanfare Concordia. En leerlingen van de basisscholen Ondersteboven, de Lindegaerd, de Wereldster en het Stella Mariscollege lezen gedichten voor en leggen bloemen.
Ook zullen er diverse nabestaanden aanwezig zijn. Dat zijn Frans Engelen en zijn zonen Martijn en Jeroen (Frans Henderson), Monique Reubsaet, Paul en Roger Wouters (Henri Scheepers), Fred Zeligman en zijn kinderen Zoë en Jody (familie Zeligman Markt en Bertha Zeligman) en Maria van Hees-Smeets (Johannes van Hees).
De brochure
Ter gelegenheid van de het leggen van de Stolpersteine in de gemeente Meerssen verschijnt tevens een brochure met de titel En dan ....... hoor je er niet meer bij. Daarin informatie over de omstandigheden waarin de slachtoffers werden afgevoerd en om het leven gebracht, dan wel de oorlog overleefden. De brochure zal vanaf dan voor € 5,00 te koop zijn o.a. aan de balie van het gemeentehuis, bij Drukkerij Maenen en bij de expositie in het Erfgoedhuis.
Expositie
Ook is in het Erfgoedhuis aan de Markt in Meerssen (ingang gemeentehuis) de expositie En dan ....... hoor je er niet meer bij. De expositie is vanaf zaterdag 23 april 2022 (11:00 tot 15:00 uur) gratis te bezichtigen tot en met donderdag 5 mei in het Erfgoedhuis Meerssen, Markt 27A , 6231 LR Meerssen. Openingstijden zijn ma-vr 9:00 tot 17:00 uur, op zaterdagen, zondagen en feestdagen 14:00 tot 16:00 uur
Wat zijn stolpersteine?
Stolpersteine zijn onderdeel van een kunstwerk van Günter Demnig. Het is een 'strooisel' van betonnen steentjes over heel Europa in het plaveisel van steden en dorpen, voor de huizen van waaruit de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen die hen niet bevielen meenamen. Dat waren vooral joden, Roma en Sinti, politieke tegenstanders en homoseksuelen. Op elk van de steentjes voor die slachtoffers van Hitler en zijn nazi's ligt een dun, glimmend messing plaatje. Daarin heeft Demnig naam, geboortedatum en plaats van overlijden – meestal een van de werk-, concentratie- of vernietigingskampen – geslagen.