Gemeente Meerssen | Stolpersteine in gemeente Meerssen

Nieuwsbericht Stolpersteine in gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 21 maart 2022 12:10

Stolperstein Frans Henderson
Zaterdag 23 april worden bij zeven adressen in de gemeente Meerssen in het totaal zestien Stolpersteine gelegd. Daarmee staan we erbij stil dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uit onze gemeente medeburgers door de Nazi's werden afgevoerd en vermoord. Omdat ze joods waren of zich tegen de bezetters van ons land keerden.

Frans Henderson

Om 11.40 uur wordt bij het adres Weert 47 in buurtschap Weert een tweede steentje gelegd voor Frans Henderson. Namens de werkgroep Stolpersteine heet daar Paul Jansen de gasten en belangstellenden welkom. Een ensemble van leden van Rothems Harmonie levert een muzikale bijdrage, leerlingen van basisschool de Lindegaerd leggen samen met een kleinzoon van Frans Henderson bloemen en lezen een gedicht.

Op Weert 47 woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog Franciscus Henderson, geboren in Maastricht op 26 december 1881. Frans Henderson werkt dan als bedrijfsleider/fabrieksopzichter bij de papierfabriek. Zijn woning staat tegenover de fabriek in een huis dat hij huurde van Tielens, de eigenaar van de fabriek. Hij heeft samen met zijn vrouw Maria Geertsen (die gestorven is in 1939) drie kinderen. Hij is fel anti-Duits en doet geen pogingen om zijn aversie tegen de bezetter te verbergen. Volgens de Oorlogsgravenstichting is hij lid van het verzet.

Franciscus wordt door een collega verraden. Als gevolg van dat verraad verricht de Maastrichtse politie huiszoeking bij Henderson. Hij wordt samen met zijn broer Johan - die ook in Weert woont - opgepakt, maar zijn broer wordt weer vrijgelaten. De politie vindt in zijn huis anti-Duitse lectuur, onder andere een illegaal blaadje in de zak van een oude jas, en 27 gouden tientjes. Daarop wordt Henderson naar Kamp Amersfoort gebracht.

Hij wordt in Amersfoort ernstig ziek maar kan geopereerd worden. Daarvoor moet Henderson naar Vught gebracht worden. Dat gebeurt op 19 november 1943. Henderson overlijdt tijdens de operatie in Vught. Daarbij is aanwezig kapelaan Kooyman uit Rotterdam die hem nog het H. Oliesel toedient. Op de stamkaart van Henderson staat: 'verbrandingsbericht aanwezig'. Mogelijk werd hij gecremeerd. Kapelaan Kooyman heeft na zijn terugkeer uit Dachau na de oorlog enkele brieven gestuurd aan WJMF Henderson, een van de dochters van Frans Henderson. Ze zijn gedateerd op 2 en 8 november 1945. Hij schrijft deze brieven – de eerste na een belofte daartoe aan de stervende Henderson in Vught - aan Frans' jongste dochter. Hij schrijft o.a.: 'Ik kan u verzekeren dat hij vol overgave aan Gods H. Wil gestorven is en zeker al wel in den hemel feest viert.' Frans Henderson werd begraven op het kerkhof in Rothem, gemeente Meerssen.

Brochure & expositie in het Erfgoedhuis

Ter gelegenheid van de het leggen van de Stolpersteine in de gemeente Meerssen verschijnt tevens een brochure met de titel 'En dan ....... hoor je er niet meer bij'. Daarin informatie over de omstandigheden waarin de slachtoffers werden afgevoerd en om het leven gebracht, dan wel de oorlog overleefden. Ook is er van zaterdag 23 april tot 5 mei in het Erfgoedhuis aan de Markt in Meerssen (ingang gemeentehuis) een expositie die dezelfde titel heeft als de brochure. De brochure zal vanaf 23 april voor € 5,00 te koop zijn o.a. aan de balie van het gemeentehuis, bij Drukkerij Maenen en bij de expositie in het Erfgoedhuis.

* Stolpersteine zijn onderdeel van een kunstwerk van Günter Demnig. Het is een 'strooisel' van betonnen steentjes over heel Europa in het plaveisel van steden en dorpen, voor de huizen van waaruit de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen die hen niet bevielen meenamen. Dat waren vooral joden, Roma en Sinti, politieke tegenstanders en homoseksuelen. Op elk van de steentjes voor die slachtoffers van Hitler en zijn nazi's ligt een dun, glimmend messing plaatje. Daarin heeft Demnig naam, geboortedatum en plaats van overlijden – meestal een van de werk-, concentratie- of vernietigingskampen – geslagen.

Stolpersteine gemeente Meerssen