Gemeente Meerssen | Stolpersteine in gemeente Meerssen

Nieuwsbericht Stolpersteine in gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 14 maart 2022 14:20

Stolpersteine gemeente Meerssen
Op zaterdag 23 april worden - namens kunstenaar Gunter Demnig* - op verzoek van de Werkgroep Stolpersteine bij zeven adressen in de gemeente Meerssen in het totaal zestien Stolpersteine gelegd. Daarmee staan we erbij stil dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uit onze gemeente medeburgers door de Nazi's werden afgevoerd en vermoord. Omdat ze joods waren of zich tegen de bezetters van ons land keerden.

Stolpersteine

Guido Droitcourt

Om 11.00 uur wordt bij het adres Heirweg 2 in Geulle een eerste steentje gelegd om daarmee Guido Droitcourt te herdenken. Ria Fröberg van de werkgroep Stolpersteine spreekt daar een inleidend woord en heet de gasten en belangstellenden welkom. Een ensemble bestaande uit leden van harmonie Sint Caecilia en fanfare Sint Martinus maakt muziek en leerlingen van basisschool Ondersteboven lezen een gedicht voor en leggen bloemen.

Midden jaren dertig van de vorige eeuw komt Guido Droitcourt - een in Berlijn-Pankow geboren Fransman, dan een jaar of twintig - met zijn moeder, stiefvader en halfbroer in Geulle wonen. Als het gezin in 1939 naar Portugal vertrekt vanwege de oorlogsdreiging blijft Guido achter om te zorgen voor verkoop van huis en boedel. Hij zal later volgen.

Maar dan begint in mei 1940 de oorlog. Guido is actief in de lokale luchtbeschermingsdienst. In de winter van 1940-1941 laat hij in zijn directe omgeving weten naar Engeland te willen. Via een kennis -Sjef Thijssen - komt Guido op de maandag van carnaval in contact met douanier Hage uit Maastricht, die aan de Bilzerbaan woont. Die is lid van verzetsgroep (Pierre) Dresen. Ook Droitcourt sluit zich daarbij aan. Hij biedt onder andere hulp aan neergeschoten geallieerde piloten die terug willen naar Engeland. Ook gaat het verhaal dat hij de seinsleutel van het Duitse luchtafweergeschut onderschept. En hij hielp – hij was immers in het bezit van een typemachine - bij de productie van het verzetsblad Oranje Koerier. Op 1 november 1941 rolt daarvan het eerste exemplaar uit de stencilmachine.

Het tweede nummer verschijnt op 20 november en dat is ook het laatste. Groep Dresen is verraden, wordt opgerold door Nitsch – die we ook kennen van de aanhouding met fatale afloop van Henri Schepers in 1944 - van de Sipo (Sicherheitspolizei) en op 1 december wordt Droitcourt gearresteerd. Het gaat in totaal om negentien verdachten. De zaak tegen hen dient op 17 april 1942. Guido Droitcourt komt na een verblijf in kamp Amersfoort op 30 oktober 1942 aan in Neuengamme. Hij sterft – 27 jaar oud, met kampnummer 11924 - op 19 februari 1943. In zijn akte van overlijden staat dat hij om 6:30 gestorven is. Doodsoorzaak is: 'Versagen von Herz und Kreislauf bei Magen- und Darmkatarrh.' We hebben (nog) niet kunnen achterhalen waar Guido Droitcourt begraven ligt.

* Stolpersteine zijn onderdeel van een kunstwerk van Günter Demnig. Het is een 'strooisel' van betonnen steentjes over heel Europa in het plaveisel van steden en dorpen, voor de huizen van waaruit de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen die hen niet bevielen meenamen. Dat waren vooral joden, Roma en Sinti, politieke tegenstanders en homoseksuelen. Op elk van de steentjes voor die slachtoffers van Hitler en zijn nazi's ligt een dun, glimmend messing plaatje. Daarin heeft Demnig naam, geboortedatum en plaats van overlijden – meestal een van de werk-, concentratie- of vernietigingskampen – geslagen.