Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Stolpersteine in de gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 26 november 2018 13:25

Stolpersteine
Sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw plaatst de Keulse kunstenaar Gunter Demnig de zogenaamde Stolpersteine (struikelstenen) in dorpen en steden over heel Europa. Meer dan 70.000 inmiddels. De stenen moeten de herinnering levend houden aan de slachtoffers van de rassenwetten ten tijde van Hitlers Derde Rijk. Demnig legt ze voor de huizen waar zij tot aan hun deportatie hebben gewoond.

Stolpersteine zijn betonnen steentjes die aan de bovenkant zijn bedekt met een dun messing plaatje. In dit plaatje staan de gegevens van het slachtoffer gegraveerd: hun naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van  overlijden en de naam van het kamp waar ze overleden zijn of de plaats ze gefusilleerd zijn. Bovenaan staat 'Hier woonde ..'. De struikelstenen worden in de bestaande bestrating gelegd. Ze vallen op door hun kleur en de weerkaatsing van het licht. Ze nodigen voorbijgangers uit stil te staan en de informatie op de steen te lezen. Zo buig je als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk, maar symbolisch bedoeld.

In onze gemeente

De gemeenteraad van Meerssen heeft vorig jaar besloten aan Gunter Demnig te vragen ook in onze gemeente Stolpersteine te leggen. De werkgroep Stichting Kunst, Cultuur, Erfgoed en Toerisme deed een oproep in de Geulbode van mei 2018. Diverse inwoners meldden zich aan. Zij zijn met z'n allen aan de slag gegaan. De gegevens van tien Joodse slachtoffers die in onze gemeente woonden zijn inmiddels bekend.  We streven ernaar eind 2019 de eerste Stolpersteine te leggen. Er liggen al Stolpersteine in o.a. Maastricht en Valkenburg.

Informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.stolpersteine.eu (Engels). Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Ankie Bijstra van de gemeente Meerssen, tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl. U kunt ook contact opnemen met de werkgroep via: paul.jansen@jansen-houbiers.eu  of franksunnen@gmail.com.