Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Stolpersteine: uitnodiging aan de bewoners van 'huizen met een verhaal'

Gepubliceerd op: 27 juni 2019 12:40

Stolpersteine
In de periode 1933 -1945 zijn velen in Europa slachtoffer geworden van de Rassenwetten van het Duitse Nationaalsocialisme. Door het invoeren van de Rassenwetten werd het mogelijk Joden, zigeuners, Sinti en Roma te deporteren en te vermoorden. Maar ook homoseksuelen, gehandicapten, politieke gevangenen en verzetsstrijders werden slachtoffer van het heersende regime. Eerst in Hitler-Deutschland, maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 ook in de door de Nazi's veroverde gebieden.

Ook in de gemeente Meerssen betreuren we slachtoffers van de Rassenwetten. Om aandacht te blijven vragen voor het effect van deze wetten heeft de Keulse kunstenaar Gunther Demnig het kunstproject 'Stolpersteine' (Struikelstenen) bedacht. In 2017 besloot de gemeenteraad dat er ook Stolpersteine in de gemeente Meerssen worden gelegd.

Meerssense Slachtoffers herdenken met Struikelstenen

Struikelstenen zijn messing plaatjes waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van een slachtoffer staan vermeld. In heel Europa heeft kunstenaar Gunther Demnig tot nu toe 80.000 Stolpersteine gelegd in de stoep van het huis waar slachtoffers van de Rassenwetten voor het laatst vrijwillig hebben gewoond.

Voorjaar 2017 besloot de gemeenteraad dat ook in onze gemeente Stolpersteine worden gelegd. In de zomer van 2018 heeft de Stichting Kunst, Cultuur, Erfgoed en Toerisme een oproep gedaan om vrijwilligers te werven. De aangemelde vrijwilligers zijn sinds september 2018 actief in de Werkgroep Stolpersteine. Dez werkgroep hoopt Gunther Demnig voorjaar 2020 naar de gemeente Meerssen te kunnen laten komen om de eerste 15 Stolpersteine op circa 10 adressen in de stoep te laten leggen.

Uitnodiging

Hebben op uw adres vóór 1945 mogelijk één of meerdere slachtoffers van de Rassenwetten gewoond? Of heeft u aanwijzingen dat de toenmalige bewoners door het invoeren van de Rassenwetten in Nederland gedwongen werden te vertrekken, te vluchten of onder te duiken, omdat ze niet langer 'gewenst' waren? Of is een bewoner in het verzet actief geweest? Graag nodigt de Werkgroep Stolpersteine bewoners van 'huizen met een verhaal' uit voor een kennismakingsbijeenkomst op:

donderdag 4 juli van 20.00-21.30  uur
Locatie: conferentielocatie Ontmoet Anna, Stationsplein 1 in Meerssen  

Leden van de Werkgroep Stolpersteine vertellen dan graag over het project en de bijbehorende planning. Het betrekken van huidige bewoners, jongeren en nabestaanden is een belangrijk onderdeel  van het plan.  De Werkgroep Stolpersteine hoopt zo te komen tot een breed gedragen en respectvolle invulling van het project van Gunther Demnig in de gemeente Meerssen.

Namens de Werkgroep Stolpersteine,

Paul Jansen                      
tel. 06-51274387 
paul.jansen@jansen-houbiers.eu

Frank Sünnen                  
tel. 06-31664328 
franksunnen@gmail.com