Nieuwsbericht Stichting Duurzaam Meerssen over proefproject kroonringen voor PMD-zakken
Sinds maandag 26 september doen de bewoners van een deel van de Pastoorbuurt in Meerssen mee aan een proefproject. Hun PMD-zakken (plastic, blik en drankkartons) hoeven niet langer aan de straat te staan, maar hangen aan kroonringen aan lantaarnpalen. Stichting Duurzaam Meerssen was hier nauw bij betrokken. Mede-oprichter Guido Heijnen vertelt.
Advies
Het initiatief van kroonringen is afkomstig van de gemeente, maar Stichting Duurzaam Meerssen werd al in een vroeg stadium betrokken. "We hebben geadviseerd om het eerst in een klein gebied uit te proberen en te onderzoeken. Daarbij moet je rekening houden met een diversiteit aan woningen. Dus zowel hoog- als laagbouw." Die variëteit werd gevonden in de Pastoorbuurt.
Waarom?
Maar waarom wordt deze proef gehouden? "De PMD-zakken waaien vaak de straat op en gaan kapot. Zo komt ons afval in de natuur terecht. Op dit moment is de wereld een grote afvalbak aan het worden. We hebben te maken met een plastic soep. Een plastic flesje valt pas na 10, 15 jaar uit elkaar. Al die kleine deeltjes, microplastics, komen via de natuur in onze voedselketen terecht. De effecten van plastic in het menselijk lichaam zijn nog niet bekend, maar het is wel zeker dat het ongezond is." Aan de andere kant benoemt Guido ook de lokale, praktische voordelen. "Een opengescheurde zak afval op straat ziet er niet uit, er kunnen ongelukken gebeuren en het trekt ongedierte aan."
Bewust van ons afval
Voorkomen is beter dan genezen, dus Guido probeert zelf zo min mogelijk spullen in plastic verpakkingen te kopen. "Maar je ontkomt er bijna niet aan. Er zijn mensen die wel eens een test doen om een week zonder plastic afval te leven. Dat is heel lastig." Hij hoopt dan ook dat de proef mensen nog meer bewust maakt van ons afval. "Door de kroonringen maken we tegelijkertijd het werk van de ophaaldiensten ook beter. Het scheelt enorm veel tijd."
Succes
Natuurlijk hoopt Guido dat de proef een succes wordt en er op meer plekken in de gemeente Meerssen op deze manier gewerkt gaat worden. "De volgende stap zou kunnen zijn dat we kritisch kijken waar ons gescheiden afval verwerkt wordt. Daar valt nog veel te verbeteren."