Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Stap voor stap naar een duurzame woning

Gepubliceerd op: 19 oktober 2018 13:35

Dubbel Duurzam - Van de Poel 400
De afgelopen twee dagen werd er flink geklust in de woning van Frans en Marie-José van der Poel uit Meerssen. "We wilden graag van het gas af en hebben een luchtwaterpomp laten installeren", vertelt Frans. "Vanwege de kosten, het wooncomfort, maar zeker ook vanwege het milieu."

Kostenbesparend

In 1972 komt het echtpaar Van der Poel in Meerssen wonen. "We waren de eerste bewoners van dit huis en hadden meteen een dubbele meter. Tien jaar later volgden nieuwe kozijnen en dubbele beglazing. Zo bespaarden we op de stookkosten", zegt Marie-José. In de jaren die volgen worden de vloer en muren geïsoleerd, komen er zonnepanelen op het dak en leggen ze vloerverwarming aan. "Destijds waren het met name financiële overwegingen en zo'n verwarmde tegelvloer is aangenamer wonen. Het milieu speelde toen nog niet zo als nu."

Milieu

"We zijn al lang bezig met ons huis energiezuinig te maken", vult Frans aan. "Dat maakt het qua kosten behapbaar. We zijn allebei 70, maar we denken nu verder dan alleen maar 'terugverdienen'. Het milieu is net zo belangrijk. En dat terugverdienen gaat trouwens sneller dan je denkt." Tegenwoordig is duurzaamheid niet meer weg te denken uit de media. "Wij wilden graag van het gas af. Sommigen zeggen: 'dat is een druppel op een gloeiende plaat'. Maar zo moet je niet denken. Je doet het voor de toekomst en denkt ook aan de volgende bewoners van je huis", aldus Marie-José.

Dubbel Duurzaam - meneer van de Poel zolder
Laat je adviseren

Eind 2017 benadert Frans meerdere bedrijven en vraagt offertes aan voor de installatie van een luchtwarmtepomp. Hierdoor wordt het huis voorzien van warm water zonder gebruik te maken van gas. "Ik heb me er vooraf goed in verdiept. Dat is wel belangrijk. Als je de kennis niet in huis hebt: laat je adviseren." De keuze voor een installatiebedrijf wordt gemaakt. "Via de provincie hebben we vervolgens een subsidie en een lening aangevraagd." Binnen twee dagen was alles geïnstalleerd. "Je huis staat even op z'n kop, maar de mannen hebben keurig gewerkt", lacht Marie-José.

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw energierekening?

Wilt u uw woning ook verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen of wat de mogelijkheden zijn? Doe dan de scan van Dubbel Duurzaam. Energie- en zorgscans geven inzicht in woningverbeteringen voor meer duurzaamheid en een langere levensbestendigheid van uw woning.

Dubbel Duurzaam

De gemeente Meerssen is aangesloten bij Stichting Dubbel Duurzaam. Dit is een project van de Natuur- en Milieufederatie Limburg in samenwerking met een aantal Limburgse gemeenten. Het doel van Dubbel Duurzaam is het verduurzamen en levensloopbestendig maken van woningen. De huidige maatschappij zorgt er immers voor dat mensen langer in hun eigen huis willen en moeten blijven wonen.

Dubbel Duurzaam - meter fam Van de Poel
Hoe werkt het?

Als woningeigenaar kunt u eenvoudig de scan aanvragen via www.dubbel-duurzaam.nl De scan geeft u inzicht in de mogelijkheden van uw woning. Deze scan kost eenmalig € 79,-- incl. BTW.

Meer weten over Dubbel Duurzaam?

Kijk op  www.dubbel-duurzaam.nl

Mail naar info@dubbel-duurzaam.nl

Of bel Dennis Fokkinga: 06 - 46 25 71 00