Nieuwsbericht SMHO werkt keihard door, nu ook voor Oekraïne
In de loods bij kwekerij Marnis in Bunde liggen zakken kleding opgestapeld. Hier verzamelt SMHO (Stichting Sociaal Medische Hulpverlening aan Oost-Europa) al jarenlang spullen voor Polen, Bulgarije, Moldavië. Zoals altijd laden de vrijwilligers alles in een grote vrachtwagen. Maar sinds eind februari dit jaar is er iets veranderd. Of toch niet?
In de loods
Kinderbedjes gevuld met tassen vol kleren, verbandmiddelen en een Nijntje-knuffel rijden de vrachtwagen in. Voorzitter Roel Boer is ondertussen druk in de weer. "We zijn in 1989 begonnen. Ik woon hiernaast en werkte destijds bij de gemeente Meerssen. De loods diende eerst als gemeentelager en later werd het gebruikt door de kwekerij. SMHO kon vanaf toen gebruik maken van de helft van de loods. Dat was perfect."
20 ton kleding per maand
Via kledingcontainers en ophaalacties in verschillende gemeenten komt SMHO aan haar spullen. "We halen zo'n 20, 25 ton kleding op per maand. En we worden geregeld gesponsord door verenigingen, gemeenten en particulieren." Op die manier kan de stichting al meer dan 30 jaar haar steentje bijdragen in Oost-Europese landen. Roel: "Het is bijzonder om te zien wat er allemaal gedoneerd wordt. Hele operatiekamers van het MUMC+, zorgmatrassen uit België, een aggregaat, dozen vol rubberen handschoenen en desinfectiemiddel."
Naar Moldavië
De burgemeester komt langs met vlaai. Als bedankje. Dan moet er natuurlijk koffie gezet worden in de geïmproviseerde kantine. "Sinds de oorlog in Oekraïne doen de vrachtwagens langer over de rit. Er zijn veel problemen aan de grenzen, met name bij Roemenië", legt Roel uit. De spullen gaan uiteindelijk naar Moldavië, een van de armste landen van Europa. "Zij hebben nu zo'n 400.000 Oekraïense vluchtelingen opgenomen. Dat betekent dat 1 op de 7 inwoners vluchteling is." De hulp is dus aan beide kanten van de grens nodig. De vrijwilligers werken dan ook keihard door.
Jonge, sterke vrijwilligers gezocht
En dan te bedenken dat de meeste vrijwilligers van SMHO de 70 naderen of al voorbij zijn. Oprichter Theo Hemels is 86 en heeft nog altijd een moordend werktempo, aldus zijn collega's. "Ik heb het eens uitgerekend, maar wij werken samen zo'n 4000 uren per jaar", zegt Roel. "Het zou fijn zijn als we wat jonge, sterke vrijwilligers erbij krijgen. Het scheelt je toch weer een uur in de sportschool!"
Voor vluchtelingen in Meerssen
Ondertussen snijdt de burgemeester de vlaai aan. De kantine vult zich met de geur van koffie en alle vrijwilligers. De chauffeur schuift eveneens aan. In de loods staan ook bedden, tafels, stoelen en kasten. Die gaan niet de vrachtwagen in. Roel: "Dat is voor Oekraïense vluchtelingen die hier in Meerssen worden opgevangen." De burgemeester vult aan: "Jullie doen dit werk al heel lang, dat is echt geweldig. We hebben inmiddels zo'n 40 vluchtelingen kunnen opvangen in Meerssen en er komen er nog zo'n 50 tot 60 in de toekomst. Dankzij jullie kunnen we hier tot die tijd meubels voor ze verzamelen. Dank voor jullie geweldige inzet!"