Nieuwsbericht Sfeerimpressie bijeenkomsten Toekomstvisie en Omgevingsvisie
In november vonden drie bijeenkomsten plaats over de toekomstvisie en omgevingsvisie van de gemeente Meerssen. In de toekomstvisie en omgevingsvisie leggen we vast wat we de komende jaren graag willen bereiken in de gemeente. Op 13 en 14 november spraken het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad over de uitkomsten van de ateliersessies die eerder hebben plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de bouwteams. Op 20 november werden de bouwteams bijgepraat. We geven hier een impressie van de belangrijkste gesprekspunten uit deze bijeenkomsten.
Participatieverslag als onderlegger bij de visies
Het proces om te komen tot de toekomstvisie en omgevingsvisie is gebaseerd op participatie. Teams uit de bevolking hebben met veel inzet en enthousiasme gewerkt aan bouwstenen voor de visies. In het eerste deel van het traject hebben tien bouwteams meegedaan, die met elkaar negen visies hebben opgeleverd. Ook een groep jongeren heeft meegedacht. Voor het tweede deel van het traject hebben tien vertegenwoordigers vanuit bouwteams meegedaan in vier ateliers. Ook medewerkers van de gemeente namen daaraan deel. Het waren intensieve, constructieve en geanimeerde werksessies die veel input voor de visies hebben opgeleverd.
Naast de bouwteams zijn ook de verschillende partners van de gemeente, zoals waterschap, zorginstellingen en veiligheidsregio betrokken bij het proces. Bij de toekomstvisie en omgevingsvisie zal een participatieverslag worden gepubliceerd. Hierin staat welke stappen allemaal gezet zijn en hoe de inbreng per stap is verwerkt in de toekomstvisie en omgevingsvisie. Vanzelfsprekend is daarin ook terug te lezen hoe de inbreng van de bouwteams is verwerkt.
"Het is best taaie materie"
De omgevingsvisie is een nieuw instrument uit de Omgevingswet. De gemeente heeft dus nog niet eerder zo'n visie opgesteld. De omgevingsvisie is anders dan een ruimtelijke structuurvisie die vroeger werd opgesteld. De omgevingsvisie beschrijft integraal en op hoofdlijnen hoe de toekomst van de fysieke leefomgeving eruitziet. Het is een visiedocument met een wat abstract karakter. Het is natuurlijk ook belangrijk om zo'n visie te kunnen verwezenlijken. De concrete maatregelen waarmee beleid wordt uitgevoerd, kunnen worden opgenomen in een omgevingsprogramma, dat meer op uitvoering is gericht. Zo'n programma kan bijvoorbeeld gaan over wonen of economie. De omgevingsvisie en de eventuele programma's worden uiteindelijk doorvertaald in het gemeentelijke omgevingsplan (de opvolger van het bestemmingsplan). Bij het bespreken van de richtinggevende principes, die de kern vormen van de omgevingsvisie, werd duidelijk dat de formulering erg belangrijk is. Dat was ook al naar voren gekomen in de sessies met de bouwteams in de ateliers. Bij het opstellen van de visies zullen we hier goed opletten, zodat de principes eenduidig zijn, en de visies leesbaar en toegankelijk voor een breed publiek.
Wonen: inzetten op meer soorten woningen binnen marktomstandigheden
Er is veel gesproken over het thema wonen. Voor toekomstbestendige vormen van wonen, ontmoetingsplekken, ruimte voor groen en water kijken de teams vooral naar bestaande plekken en gebouwen. Die kunnen opnieuw, beter en slimmer worden benut. Door te schuiven en te combineren ontstaat ruimte voor het versterken van het wonen en de leefbaarheid in de kernen. Door slim te ontwerpen kan dit ook samengaan met behoud van groen voor water en klimaat. Eerst kijken naar bestaand bebouwd gebied is ook het uitgangspunt in de woonvisie. Bij uitbreiding van de woningvoorraad is het doel om te komen tot meer diversiteit in typen woningen, zodat doorstroming kan plaatsvinden en ook starters en jongeren betaalbaar kunnen blijven wonen in de gemeente. De gemeente heeft hier een belangrijke sturende rol in.
Omgaan met water grote opgave, klimaatadaptief bouwen is nodig
Vanuit de bouwteams is gepleit om klimaatadaptief bouwen een steviger plek te geven. Dit betekent dat de omgeving moet worden aangepast op de risico's van het veranderende klimaat. Omgaan met wateroverlast is hierbij één van de belangrijkste opgaven in de gemeente. Als er wordt gebouwd dan moet dat klimaatadaptief zijn. Op slimme plekken en met slimme innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld met meer groen en minder verharding waarbij wateroverlast zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Toevoegingen vanuit economisch profiel
Parallel aan het traject van de toekomstvisie en omgevingsvisie wordt gewerkt aan een economisch profiel voor de gemeente Meerssen. De uitkomsten van dat traject worden verwerkt in de visies. Het gaat onder meer over het revitaliseren van de bestaande bedrijventerreinen, het benutten van de centrale ligging en de bereikbaarheid van Meerssen om het toerisme te versterken en het profileren van de gemeente rondom het cultureel erfgoed (o.a. monumenten, immaterieel erfgoed, basiliek, Romeins en middeleeuws verleden).
Alle bouwstenen worden nu omgezet in twee visies
De visies van de bouwteams vormen bouwstenen voor de gemeentelijke toekomstvisie en omgevingsvisie. Bij het opstellen van de richtinggevende principes voor deze visies hebben we ook andere bouwstenen gebruikt, zoals input van de ketenpartners, bestaand en nieuw beleid en data over bijvoorbeeld de ontwikkeling van bevolking, woningen, bodem en water. De komende weken wordt alle verzamelde input omgezet in een toekomstvisie en een omgevingsvisie. Het eerste concept van beide visies wordt in de eerste helft van januari 2025 gepresenteerd aan het college, de gemeenteraad en de bouwteams (voor ieder een bijeenkomst). Daarna worden de visies afgerond en wordt de besluitvorming voorbereid. Er volgt dan nog een periode waarin iedereen zijn zienswijze kenbaar kan maken. Hou hiervoor de gemeentelijke media in de gaten.
Op de gemeentelijke website www.meerssen.nl/toekomstvisie is informatie te vinden over het traject. Onder het kopje 'documenten' zijn ook de bijdragen van de teams terug te vinden.