Gemeente Meerssen | Schimmelvorming in woningen die onder water hebben gestaan

Nieuwsbericht Schimmelvorming in woningen die onder water hebben gestaan

Gepubliceerd op: 22 december 2021 09:10

De Gemeente kreeg van meerdere kanten signalen dat er schimmelvorming aan het ontstaan is in de woningen die onder water gestaan hebben afgelopen zomer. Wij hebben contact opgenomen met de GGD om advies hierover in te winnen. Het team Medische Milieukunde heeft een antwoord geformuleerd op onze vragen over de gezondheidsproblemen en advies voor de bewoners.

Binnenmilieu en gezondheid

Vocht- en schimmelplekken in de woning kunnen gezondheidsklachten veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Bijvoorbeeld geurhinder, oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en luchtwegklachten. Meer informatie leest u op de website van de GGD.

Voor een goede gezondheid van bewoners is het belangrijk dat er geen vocht en schimmel in de woon- en slaapvertrekken van een woning aanwezig zijn. Dus is het belangrijk om zowel overdag als 's nachts te zorgen voor verse lucht in de woning. U kunt onder andere ventileren door ramen open te zetten maar ook door een mechanisch ventilatiesysteem (indien aanwezig) aan te zetten. Bekijk in dit filmpje hoe je de lucht in je huis het beste kunt verversen.

Advies GGD aan bewoners

  • Ventileer dag én nacht (continu) in de hele woning. Meer informatie leest u op de website van de GGD.
  • Ventileer én verwarm de vertrekken waar vocht en schimmel aanwezig zijn extra, zodat de muren drogen en het aanwezige vocht wordt afgevoerd. Bekijk daarbij ook de mogelijkheden om het droogproces te versnellen, door bijvoorbeeld bouwventilatoren en ontvochtigers.
  • Verwijder de aanwezige schimmels. Van gladde oppervlakken kunnen schimmels verwijderd worden met een doek of spons en een sterke sodaoplossing. Als dit niet helpt, gebruik dan een chlooroplossing. Voor het verwijderen van schimmels op muurpleister en voegwerk is een grondige reiniging meestal voldoende. Van materialen waar de schimmeldraden in zijn doorgedrongen, zoals onder andere hout of gips/stucplaten, kunnen de schimmels alleen verwijderd worden door het materiaal zelf te verwijderen. Hierbij moet een marge van één meter rondom het zichtbaar aangetaste materiaal worden aangehouden, omdat de schimmel zich meestal al verder verspreid heeft.
  • Zorg ervoor dat de woning niet te veel afkoelt. Door sterke temperatuurdalingen, met name 's avonds en 's nachts daalt de temperatuur van de muren. Op deze koude muren kunnen vervolgens vocht en schimmel ontstaan. Het is belangrijk om de temperatuur in de gehele woning tijdens het stookseizoen niet beneden de 15°C te laten dalen. Voor woningen waarin mensen wonen met luchtwegklachten wordt geadviseerd om de temperatuur niet beneden de 17°C te laten dalen.
  • Zet meubels niet tegen de buitenmuur, maar houdt een afstand aan van 10 cm zodat er luchtverplaatsing achter de meubels mogelijk is.