Gemeente Meerssen | Schilderijenexpositie 'Jochie, je moet er trots op zijn...' in voormalige synagoge Meerssen

Nieuwsbericht Schilderijenexpositie 'Jochie, je moet er trots op zijn...' in voormalige synagoge Meerssen

Gepubliceerd op: 06 oktober 2021 10:15

Synagoge
Op vrijdag 8 oktober 2021 om 11.30 uur wordt de schilderijenexpositie 'Jochie, je moet er trots op zijn...' geopend. De expositie is in de voormalige synagoge Meerssen, Kuileneindestraat 22 A, met werk van Herman Silbernberg.

De expositie is verder te bezoeken op: 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30 3n 31 oktober. De openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, wel is een coronabewijs vereist (QR-code via telefoon of op papier). Daarna zal de expositie in de maanden november en december 2021 geopend zijn op verzoek. Dit verzoek kan telefonisch via het secretariaat gedaan worden of via email: secr.vm.synagogemeerssen@gmail.com .

Meer over Herman Sibernberg

Herman Silbernberg, geboren te Sittard op 15 mei 1934 en overleden op 15 oktober 2019, ging op latere leeftijd tekenen. Hij was een kind van Joodse ouders en moest tijdens de oorlog met zijn zus vluchten en onderduiken. Na zijn pensionering kreeg hij steeds meer last van zijn oorlogstrauma en zijn vrouw Yvonne Hertog adviseerde hem het van zich af te schrijven. Maar Herman was geen schrijver, hij tekende veel liever.

In 90 tekeningen probeerde hij negen jaar van zijn jonge leven weer tot leven te wekken. Het is een tekenserie geworden mét verklarende teksten. Herman tekende op 'kinderlijke' wijze en dit spreekt jong en oud heden ten dage direct aan. Van deze 90 tekeningen heeft hij vijftien schilderijen gemaakt in felle kleuren en zij vertellen het verhaal van Herman en zijn zus Roosje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden gescheiden van hun ouders Philip en Jeanette die werden verraden, gedeporteerd en uiteindelijk vermoord in Auschwitz. Herman en Roosje werden ook van elkaar gescheiden tijdens de onderduik, maar zij overleefden.

Herman had er vele slapeloze nachten van, maar hij bleef een optimistisch mens, die vele anderen inspireerde. De ervaringen met goede en met slechte mensen hebben hem niet verbitterd, maar sterk gemaakt voor het verdere leven. Hij bleef zich tot zijn dood inzetten voor een betere wereld, waarin verdraagzaamheid hét grootste goed is.