Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Samen ontbijten? Wel zo gezond (en gezellig!)

Gepubliceerd op: 07 november 2019 09:35

Op donderdag 7 november was het weer tijd voor het jaarlijkse burgemeestersontbijt. Deze keer kwam een groep leerlingen van basisschool de Lindegaerd uit Rothem ontbijten in het gemeentehuis. De burgemeester kon er helaas niet bij zijn, maar wethouder Marly Heusschen verving haar. Met het burgemeestersontbijt laten we zien hoe belangrijk (gezond) ontbijten is. Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) zorgt voor een gezonde keuze aan de ontbijttafel.

Burgemeestersontbijt 2019

Stichting het Vergeten Kind

Wethouder Marly Heusschen betaalde symbolisch voor het ontbijt met een donatie van 100 euro aan het goede doel van dit jaar: Stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Zodat deze kwetsbare kinderen weer rust vinden, aandacht krijgen en zich op hun toekomst kunnen richten. Meer informatie

Burgemeestersontbijt 2019

Ontbijt u elke dag?

Veel kinderen gaan helaas nog zonder ontbijt naar school of eten een ongezond ontbijt. Zo ook in de gemeente Meerssen. Dit blijkt uit een meting van JOGG. Om het gezonde ontbijt te stimuleren en kinderen (en hun ouders) te leren over het belang van ontbijten, wordt elk jaar het Nationaal Schoolontbijt met het burgemeestersontbijt georganiseerd.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor schoolgaande kinderen. Niet ontbijten leidt tot slechte concentratie. Dat kan gevolgen hebben voor de prestaties op school. De verleiding is bovendien groot om later op de dag, als de maag begint te knorren iets te eten wat op dat moment voorhanden is. Dat zijn vaak tussendoortjes die naar verhouding veel vet en energie bevatten, maar weinig vitamines en mineralen. Schoolkinderen die niet ontbijten hebben ook vaker een te hoog lichaamsgewicht in vergelijking met wel ontbijtende kinderen, blijkt uit het onderzoek. Veel tussendoortjes eten is daarnaast ook slecht voor het gebit.

5 Tips voor het ontbijt

1. sta op tijd op
Zet de wekker iets eerder als de kinderen vanwege tijdgebrek iedere dag met een knorrende maag de deur uit gaat. Samen rustig ontbijten is een goed begin van de dag. Kunnen jullie ook meteen gezellig kletsen over de dingen die jullie die dag gaan doen.

2. Eet samen
Laat de kinderen niet voor de televisie hangen met een boterhammetje, maar dek 's ochtends de tafel. Geen tijd? Bereid dan in de avonduurtjes alvast wat voor. Ga er gezellig bij zitten in plaats van allerlei klusjes tussendoor doen.

3. Geef het goede voorbeeld
U kunt uw kinderen niet verplichten om te eten in de vroege uurtjes, als u dat zelf ook niet doet. Ga daarom niet zonder ontbijt de deur uit. Door iedere dag het goede voorbeeld te geven, ziet uw kind dat het ontbijt belangrijk is.

4. Gezond
Ontbijt gezond. Vermijd bijvoorbeeld zoet beleg en cornflakes. Hoewel dit razend populair is bij kinderen, zit het boordevol suikers. Ga liever voor brood, yoghurt, fruit en een goed glas melk.

5. Brood ideeën
Zitten uw kinderen met lange tanden aan tafel? Wees creatief. Stop een aantal boterhammen in de broodrooster. Grote kans dat de geur hen toch naar de tafel lokt. Of bezaai de tafel met een aantal bakvormpjes en laat de kinderen figuurtjes drukken uit brood. Ook leuk: beleg een saaie boterham met een aantal flinterdunne plakjes appel of banaan. Lekker en gezond!

Kijk ook eens op de website van het burgemeestersontbijt