Gemeente Meerssen | Samen bouwen aan de toekomst van de Gemeente Meerssen

Nieuwsbericht Samen bouwen aan de toekomst van de Gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 17 mei 2022 14:25

Foto revitalisering
Het voorjaar is de tijd dat de natuur weer tot leven komt. De tijd dat alles weer langzaam gaat groeien en bloeien. Voor de gemeente Meerssen start dit voorjaar het revitaliseringstraject om de gemeente op te bouwen en klaar te stomen voor de toekomst. Het startsein voor dit traject gaven we op 19 en 20 april tijdens drie interactieve bijeenkomsten voor de medewerkers op het prachtige kasteel Vaeshartelt.

Samenzijn

En wat was het fijn om weer samen te zijn na de coronatijd. De tijd van veel afstand en weinig contacten. Vaak alleen via het scherm, de telefoon of de mail. Er was meteen weer buzz en er ontstonden geanimeerde gesprekken. En dat met ieder zijn eigen achtergrond en zijn eigen vakgebied. De bijeenkomsten waren ook - door de vele medewerkers die vertrokken zijn en de vele nieuwe collega's - dé gelegenheid om elkaar te leren kennen.

Aanleiding

De gemeente Meerssen zat tot enkele jaren geleden in een traject om regiegemeente van Maastricht te worden. Dat traject stopte in september 2020. Begin 2021 besloot de gemeenteraad dat Meerssen verdergaat als zelfstandige gemeente. Omdat de gemeentelijke organisatie al jaren onder druk staat, stelde de gemeenteraad geld beschikbaar voor de stabilisatie en versterking van de organisatie, oftewel de revitalisering van de organisatie.

Dialoog

Onder begeleiding van Rijnconsult gingen de medewerkers aan de slag. Aan de hand van zogenaamde Dialoogmappen passeerden in kleine groepjes allerlei onderwerpen de revue, van 'wat bindt jullie aan de gemeente Meerssen?', 'wat zijn belangrijke onderwerpen in het revitaliseringstraject', 'wat heb je nodig van je leidinggevende', 'welke trainingen en opleidingen zouden alle medewerkers moeten krijgen', tot 'welke kenmerken en vaardigheden zijn essentieel voor de medewerkers?' en 'wat is jullie wens voor de gemeente Meerssen'.

Banner
Ook de Personeelsvereniging, Ondernemingsraad en onze nieuwe recruiter gaven hun visie en vertelden over hun bijdrage aan het revitaliseringstraject.

Bouwteams

De resultaten bieden genoeg stof om verder te praten. En dat gaat binnenkort dan ook gebeuren. In diverse 'Bouwteams' gaan we aan de slag. De Bouwteams diepen de volgende thema's verder uit: bestuurlijk-ambtelijk samenspel, ambtelijke sturing, formatie, arbeidsmarkt & onboarding en reconnecten (communicatie/sociale cohesie). Op deze manier gaan we de komende tijd samen verder bouwen aan de toekomst van de gemeente Meerssen!