Gemeente Meerssen | Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Nieuwsbericht Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Gepubliceerd op: 03 juni 2022 09:00

rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 bent u verplicht om een rookmelder te hebben op elke verdieping van uw woning. Of u nu in een koop- of huurhuis woont. Een rookmelder redt namelijk levens. We gingen langs bij de brandweerkazerne in Meerssen voor meer tekst en uitleg.

"Zodra zo'n rookmelder afgaat, maak je dat je wegkomt"

Leon van Kalmthout, kazernechef Maastricht-Noord en Meerssen bij Brandweer Zuid-Limburg, is blij met de wettelijke verplichting. "Ik heb zelf in mijn 23 jaar bij de brandweer nog nooit een brand gezien waarbij slachtoffers waren gevallen in een huis waar een rookmelder hing. Zodra zo'n rookmelder afgaat, maak je dat je wegkomt. Dat valt niet te missen. Je wordt niet wakker van rook. Je stikt in je slaap nog voordat het vuur bij je is." De kazernechef heeft wel enkele tips over brandmelders.

Locatie, locatie, locatie

De wet schrijft onder andere voor dat je er een op elke verdieping moet hangen. Leon: "Dat is eigenlijk het minimale aantal. Bedenk goed in welke ruimte je veel bent en waar elektrische apparaten staan. In de slaapkamer staat een wekker, misschien een tv en de oplader van je telefoon. En hoe zit het bijvoorbeeld met de elektrische fiets die staat op te laden in de berging? Of de wasdroger op zolder?"

Welke rookmelder?

Er zijn verschillende soorten rookmelders. Welke moet ik kiezen? "Een optische rookmelder ziet de rook, een thermische rookmelder meet de warmte. Dus een optische rookmelder geeft eerder een signaal af. Dat is goed, maar kan in sommige ruimtes onhandig zijn. Zoals in de keuken, als er per ongeluk iets aanbrandt. Of de badkamer, als na een lange douche stoomwolken voor de melder komen. Dus bekijk welke melder je waar hangt." Let altijd op de NEN norm. Daaraan herken je de juiste rookmelders.

Die ....batterij!

Zodra de batterij van een rookmelder leeg begint te raken, gaat het apparaat piepen. Heel vervelend, zeker 's nachts. "Absoluut. Koop dus tegelijkertijd met je rookmelders extra batterijen, zodat je ze meteen kunt vervangen. Het risico bestaat namelijk dat je ze er even uithaalt, om van dat piepje af te zijn, en vervolgens vergeet nieuwe batterijen erin te doen." Er zijn ook rookmelders waarbij de batterij 10 jaar meegaat. Zodra deze leeg is, moet je de gehele rookmelder vervangen. "Het voordeel daarvan is, is dat je dan meteen weer een schone hebt. Want rookmelders schoonmaken doet niet iedereen en dat is natuurlijk wel belangrijk."

Ophangen

De locatie is bepaald, de juiste melders zijn gekocht en de batterijen zijn in huis. Hoe hang ik ze daarna op? "Een beetje klusser draait daar zijn of haar niet voor om, maar niet iedereen lukt dat. Een slim trucje is om een ouderwetse gootsteenontstopper te gebruiken. Daar past precies een rookmelder in. Koop een dubbelzijdige plakstrook met magneetstrips. Hierdoor plakt het een stuk gemakkelijker. Op YouTube zijn hier verschillende filmpjes van te vinden."

Bonustip!

Naast rookmelders zijn er ook koolmonoxidemelders. Die zijn niet in de nieuwe wet opgenomen, maar wel van belang. "Koolmonoxide ruik of zie je niet, maar je kunt er wel aan overlijden. Een teveel aan Koolmonoxide ontstaat als er sprake is van onvolledige verbranding bij een cv, kachel of geiser bijvoorbeeld. Zodra de koolmonoxidemelder afgaat, moet je goed ventileren en daarna meteen op zoek naar de oorzaak." Ga je rookmelders kopen, kijk dan dus ook meteen voor een koolmonoxidemelder. En batterijen.