Gemeente Meerssen | Restauratie pilasters kasteel Geulle

Nieuwsbericht Restauratie pilasters kasteel Geulle

Gepubliceerd op: 17 februari 2021 12:05

Pilasters
Sinds afgelopen najaar zien de oude pilasters behorend bij Kasteel Geulle er even wat anders uit. Ze zijn namelijk ontmanteld om gerestaureerd te worden door Koninklijke Woudenberg Maastricht.

De pilasters bij Kasteel Geulle zijn voor veel mensen uit de omgeving een herkenbaar element in het landschap. Twee eenzame kolommen aan de kant van de weg Geulderlei. Ze hebben duidelijk met het kasteel te maken maar de context van de pilasters is weg en daarmee lijken ze wat verloren. Daarnaast waren de pilasters niet meer compleet, een van de vazen is al enkele decennia verdwenen. Op verzoek van de Gemeente Meerssen en het Buurtnetwerk Geulle is IKL aan de slag gegaan om te onderzoeken hoe en of de pilasters hersteld konden gaan worden.

Historie

De pilasters zijn zoals gezegd onderdeel van het ensemble van Kasteel Geulle. Op oude kaarten is te zien hoe er ooit een weg liep door de boomgaard in het verlengde van de toegangspoort van het kasteel. Ook is er op oude foto's te zien dat er ooit een poort tussen de pilaster heeft gehangen en aan te nemen is dat er een afrastering in de vorm van bijvoorbeeld een heg aansluitend aan de pilasters stond.

In kaart brengen

Koninklijke Woudenberg heeft de toestand van de pilasters opgenomen in het veld en een plan van aanpak voor de restauratie uitgewerkt. Daarbij hebben ze gekeken naar welke soort mergel gebruikt moest gaan worden en welke onderdelen vervangen moesten gaan worden. Bij het ontmantelen van de pilasters werd al snel duidelijk dat de ornamenten helaas in een slechtere staat verkeren dan gedacht waardoor ervoor gekozen is om ze volledig te vervangen.

Ambacht

Het restaureren van de pilasters en dan met name van de vaasvormige ornamenten is een echt ambacht dat nog maar weinig mensen in Zuid-Limburg verstaan. Dat is ooit anders geweest, vroeger had iedere gemeenschap zijn eigen mergelbewerker en deze voerde alle ornamenten in de omgeving uit. Dat is ook de reden geweest dat men voor de missende details in de vormgeving van de vazen in de omgeving heeft gekeken naar andere ornamenten. De kans is namelijk groot dat deze van de hand van dezelfde ambachtsman zijn.

Leerling – meester

IKL bracht in januari een bezoek aan de werkplaats van de Koninklijke Woudenberg. Tijdens het bezoek is er tekst en uitleg gegeven bij het werk dat er werd uitgevoerd. Zo zijn er voor alle verschillende onderdelen van het ornament verschillende gereedschappen. De raspen en vijlen zijn in het bezit van de ambachtsman en sommige daarvan hebben ook al een lange historie of zijn gekocht bij speciaalzaken in andere landen. Ook in deze werkplaats wordt het ambacht weer overgedragen op de volgende generatie, een collega kreeg de fijne kneepjes van het vak geleerd van de meester.

De pilasters worden in het voorjaar, wanneer het niet meer vriest, weer voorzien van de vazen. En kunnen op deze manier de komende generaties weer tegen weer en wind.