Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Raad on Tour in Bunde

Gepubliceerd op: 17 mei 2019 13:50

Gemeenteraad op werkbezoek in Bunde

Gemeenteraad en college van Meerssen maakten op vrijdag 10 mei hun eerste Raad on Tour, de start van een serie werkbezoeken aan de verschillende kernen. Bunde was als eerste aan de beurt; Meerssen, Geulle, Rothem en Ulestraten volgen. Een nieuwe traditie lijkt geboren, want de reacties waren zonder uitzondering positief. "Dit is eens wat anders dan een vergadering of een nota lezen."

Raad on Tour 2019

Elk jaar maken gemeenteraad en college van b&w een gezamenlijk uitstapje. Goed voor de sfeer en de onderlinge verhoudingen. Maar tijd is kostbaar en schaars. De meesten hebben nog een baan erbij. Een hele dag erop uit is daarom wat veel van het goede. Toen het idee op tafel  kwam om in twee jaar tijd de vijf kernen van onze gemeente telkens op een late vrijdagmiddag te bezoeken, viel dat in goede aarde. Ook omdat zo'n bezoek direct raakt aan het werk in de raad", zegt burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz.

 Raad on Tour - Hockeyvereniging

Golfclub Meerssen

Bunde, alfabetisch de eerste kern, mag het spits afbijten. In goed overleg is een compact programma in elkaar gezet en zo verzamelt het gezelschap zich op 10 mei om exact drie uur in het clubhuis van Golfclub Meerssen. "Hier ben ik nou nog nooit geweest", erkent een burgerslid, net als zijn collega's ook uitgenodigd. Burgerleden moeten net als de raadleden op de hoogte zijn, weten wat er allemaal te zien is in onze gemeente. We zitten teveel achter de computer en beleidsnota's. Als het de volgende keer over de golfbaan gaat, dan heb ik er toch een beter beeld bij." De voorzitter van de Golfclub is gevraagd om een toelichting te geven op het reilen en zeilen van de vereniging. "De enige zonder subsidie", zegt hij fijntjes. "Met zo'n 600 leden doen we alles zelf. Hard werken en strak naar de centen kijken. Het is niet gemakkelijk om het ledenaantal op peil te houden, al rekenen we heel vriendelijke lidmaatschapstarieven. We hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, ledverlichting en een milieuvriendelijk bewateringsysteem. Daar zijn we trots op."

 Sint Agnesplein

Sint Agnesplein Bunde 

Vervolgens wandelt het gezelschap naar het Sint Agnesplein in hartje Bunde waar de raads- en burgerleden zien hoe een complex met appartementen, supermarkt en gezondheidscentrum in wording is. De projectleider van de gemeente geeft een toelichting, met daarna gelegenheid tot het stellen van vragen.  

 Raad on Tour - inzaaien

Vlindertuin

Daarna wandelt het gezelschap richting Vlindertuin. Ook hier volgt een hartelijke ontvangst en zelfs een opdracht: twee vrijwilligers reiken emmertjes met zand en zakjes bloemzaad uit om een braakliggend heuveltje in de tuin in te zaaien. Net zoals talloze schoolklassen doen, waarmee ze al spelende leren dat de natuur niet kan zonder bloemen en vlinders. "Altijd leuk", vindt een bestuurder. Op deze manier weten we precies waar we het in de raadzaal over hebben. Zo'n Tour als vandaag vind ik een goede zaak."

Plantenkwekerij

Plantenkwekerij

Ook de eigenaar van de plantenkwekerij op het voormalige complex openbare werken aan de Kloosterweg waardeert het bezoek van de gemeenteraad. "Twee maanden geleden ben ik hierheen verhuisd van Schimmert", zegt hij. "Ik ben erg blij dat ik van de gemeente de kans heb gekregen om hier mijn bedrijf te runnen. In combinatie met duurzaam ondernemen; ik geef graag mensen met een beperking een kans. Meerssen staat hier open voor. Ik weet dat er plannen waren om hier een zonnepark te vestigen. Ongetwijfeld lucratiever en toch heb ik nu een pachtovereenkomst. De vroegere opslagloods deelt hij met stichting SMHO. "Op het dak van de loods is volop plaats voor zonnepanelen. Ik werk graag mee." 

Hockeyvereniging Meerssen

HVM

In de kantine van de Hockeyvereniging op het Heiveld-complex wordt de eerste Raad on Tour afgesloten. De voorzitter van de vereniging (450 leden) laat weten vertelt hoe trots ze zijn, dat ze 450 actieve leden elke week kunnen faciliteren met velden in topconditie en een oergezellige kantine. Ook zijn vereniging heeft geïnvesteerd in zonnepanelen en ledverlichting om de kosten te drukken, en ook zij maken zich zorgen over het dalend ledenaantal. Een verzoek om een extra bijdrage van de gemeente laat hij echter nadrukkelijk achterwege. Hij pleit voor meer samenwerking op sport- en recreatiepark Heiveld om het complex nog aantrekkelijker te maken voor leden en bezoekers. "We moeten het zelf doen." Een gemeentebestuurder knikt instemmend. Zo'n Tour mag geen politiek iets worden, vind ik. Daarvoor zijn andere kanalen. Maar ik ben geraakt door de passie en het enthousiasme van de mensen die we spreken. Ze vinden het fijn dat we er zijn, waarderen de belangstelling."

Buurtnetwerk Bunde

Buurtnetwerk en Scouting Bunde

Ook Buurtnetwerk Bunde en Scouting Bunde geven een toelichting op hun activiteiten. De voorzitter van de scouting: "Je kunt hier op het Heiveld heerlijk wandelen, midden in een natuurgebied. Sport, recreatie: hier is vanalles te doen."

scouting bunde

Na deze enthousiaste woorden, sluit de burgemeester het programma. "Volgens mij kunnen we ondanks een aantal afmeldingen tevreden zijn", zegt ze. Maar ik hoop van harte dat iedereen er de volgende keren wel bij kan zijn. Het nut is bewezen. We sluiten dit werkbezoek met positieve indrukken af."

Dit jaar wordt nog de kern Meersen bezocht, in 2020 strijkt de Raad on Tour neer in Geulle, Rothem en Ulestraten. 

Foto's: Karel Curvers, MeerVandaag

Bekijk alle foto's