Nieuwsbericht Project Integraal Verkeerstoezicht Heuvelland 2016 - Toezicht landbouwverkeer

Publicatiedatum: 26 februari 2016 11.35 uur

Politie houdt in de periode maart-oktober 2016 extra toezicht op landbouwverkeer in het Heuvelland en voert een aantal snelheid- en technische controles uit. In het kader van het project 'Integraal Verkeerstoezicht Heuvelland' gaat de politie in de vijf Heuvelland gemeentes, landbouwverkeer controleren. Die controles zijn gericht op snelheid maar ook op breedte, hoogte en lengte van samengestelde landbouwvoertuigen. Tijdens deze controles zal verbaliseerd worden.

Ook zullen landbouwers worden aangesproken op door hun veroorzaakte wegvervuiling en het opruimen daarvan.

In de genoemde periode zullen een aantal staande controles worden uitgevoerd, waarbij landbouwers met hun voertuig naar een controleplaats worden gebracht. Op die controleplaats zal hun voertuig dan onderworpen worden aan een nadere inspectie die vooral gericht is op afmetingen en gewichten, lading, verwisselbare uitrustingstukken, verlichting, markeringen en ontheffing van de wegbeheerder in verband met afwijkende afmetingen. Bij geconstateerd gebreken zal altijd worden verbaliseerd.

Ook zal de politie regelmatig snelheidscontroles uitvoeren met behulp van een laser gun.

De grootste groep landbouwers heeft zijn machinepark in orde en houdt zich aan de regels. Individuele landbouwers gaan echter de weg op met een te breed, te hoog of te lang voertuig en hinderen daarbij andere weggebruikers. Ook komt het regelmatig voor dat er met grote machines te hard door woonkernen wordt gereden. Deze individuele landbouwers zijn echter beeld bepalend voor een grote groep. Ze veroorzaken overlast en verkeersonveilige situaties. Met het uitvoeren van deze actie wordt ook geluisterd naar de bewoners van het Heuvelland die aangeven regelmatig hinder en overlast te ondervinden van dit landbouw verkeer.

Dit project wordt in samenwerking met de vijf Heuvellandgemeenten uitgevoerd. Het is voornamelijk gericht op een gedragsverandering bij die individuele landbouwer, zodat de overlast voor de Heuvelland bewoners wordt verminderd en de verkeersveiligheid wordt verhoogd.