Gemeente Meerssen | Project Hart voor Meerssen – Meld u aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu

Nieuwsbericht Project Hart voor Meerssen – Meld u aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu

Gepubliceerd op: 04 december 2019 09:30

Hart voor Meerssen
Iedere week krijgen zo'n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Daarom is er in Nederland het oproepsysteem voor reanimatie HartslagNu.

Ook u kunt helpen. Meld u aan als burgerhulpverlener!

De meeste mensen krijgt een hartstilstand thuis, in hun vertrouwde woonomgeving. Op zulke kritieke momenten is het van levensbelang dat er hulp nabij is. Door reanimatie kan een fiks aantal sterfgevallen worden voorkomen.

Onlangs heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Meerssen de 'Regeling Reanimatie & AED Oproepnetwerk' vastgesteld. Gemeente Meerssen streeft hiermee naar de oprichting, instandhouding en verbetering van een dekkend AED-netwerk in de openbare ruimte van de gemeente Meerssen.

Op veel plaatsen in Meerssen hangt een AED, maar de dekking is nog niet overal voldoende. Er kunnen nieuwe AED's geïnstalleerd worden op die plaatsen waar nog onvoldoende dekking is, maar zonder een goed netwerk van burgerhulpverleners is de effectiviteit niet optimaal. Een AED is pas effectief als er minimaal 15 burgerhulpverleners binnen een straal van 500 meter tot de AED wonen.

Daarom hebben we uw hulp nodig!

Burgerhulpverlening

Als burgerhulpverlener vergroot u de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. U start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening er is. Hierdoor kunt u helpen levens te redden!
De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste zes minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Als burgerhulpverlener start u in die kritieke minuten de eerste hulp op.

Uw taak als burgerhulpverlener

Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgers die het dichtst bij het slachtoffer zijn (binnen een straal van 750 meter) automatisch een alarmoproep per app of sms. U gaat naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en u start de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. U reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van u overnemen.

Waar zoeken we burgerhulpverleners?

Hoe meer burgerhulpverleners, hoe beter natuurlijk. Maar er zijn een aantal wijken in de gemeente, waar nog onvoldoende vrijwilligers zijn. Hier kan pas een AED geplaatst worden als er minimaal 15 vrijwilligers zijn.
Het betreft de volgende wijken:
• Geulle: Geulle aan de Maas, Hussenberg, Moorveld en Moorveldsberg.
• Meerssen: Meerssen-West (Bunderstraat), Raar, Weert.
• Ulestraten: Genzon, Schietecoven, Vliek en Waterval.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Iedereen die kan reanimeren (BHV, EHBO of reanimatiediploma met AED-bediener) en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden. U kunt zich alleen registreren als hulpverlener als u een erkende reanimatietraining hebt gevolgd. Het is belangrijk om ieder jaar een opfriscursus te volgen.

Hulp verlenen wanneer u wil

U verleent hulp wanneer u kunt. Zo kan het zijn dat u niet uw plek acuut kan verlaten. En, weet u op voorhand dat u niet oproepbaar bent of wilt zijn, dan kunt u dit ook aangeven. Dit kunt u in uw profiel in de app of op Mijn HartslagNu instellen. Zo heeft u altijd zelf in de hand of u wel of niet opgeroepen wordt of naar een reanimatie gaat.
Aanmelden: https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/   

Nog geen reanimatietraining gevolgd?

Heeft u nog niet eerder een reanimatietraining gevolgd, maar wilt u wel burgerhulpverlener worden? Als inwoner van de gemeente Meerssen krijgt u binnenkort (begin 2020) weer de mogelijkheid om een cursus reanimatie en AED-bediener te volgen. Er zullen ook herhalingscursussen aangeboden worden.

Na afronding van de cursus ontvangt u een certificaat en kunt u zich aansluiten bij HartslagNu. Indien u zich registreert bij het reanimatienetwerk, kunt u de cursus kosteloos volgen.

Meer informatie over de cursussen zal via de gemeentelijke media gepubliceerd worden. Houd de Geulbode en onze nieuwsbrief in de gaten.

Vragen?

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Hartveilig via 043-6010212 of kijk op www.hartveilig.nl. Op deze website worden ook de nieuwe cursussen geplaatst. U kunt zich hier rechtstreeks aanmelden.
Heb Hart voor Meerssen. Doe mee!