Gemeente Meerssen | Proefproject van start: Kroonringen voor PMD-zakken tegen overlast van zwerfafval

Nieuwsbericht Proefproject van start: Kroonringen voor PMD-zakken tegen overlast van zwerfafval

Gepubliceerd op: 26 september 2022 15:45

Een keer in de twee weken haalt onze afvalinzameldienst het plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons op in de PMD-zakken. De zakken zijn licht van gewicht en waaien regelmatig de straat op. Met als gevolg dat er geregeld zakken kapotscheuren en het afval op straat of in de natuur terechtkomt. Om dit te voorkomen start de gemeente Meerssen met een proefproject met kroonringen aan de lantaarnpalen waar bewoners de PMD-zakken aan kunnen hangen. Wethouder Vanessa de Rond gaf op maandag 26 september de aftrap van het proefproject. Samen met medewerkers van de MTB hing zij de eerste kroonring op. Komende week wordt de rest van de kroonringen opgehangen. 

Start proefproject kroonringen

Wethouder Vanessa de Rond: "Ik ben zelf elke week weer verbaasd hoeveel plastic afval we hebben als gezin. Het is goed dat we dit apart houden, zodat het gerecycled kan worden. We zien nu vaker dat het plastic over straat zwerft, omdat de zakken wegwaaien of kapot gaan. De gemeente wil daar iets aan gaan doen. We starten daarom met een proef in een gedeelte van de Pastoorsbuurt in Meerssen. Deze straten krijgen de zogenaamde kroonringen aan de lantaarnpalen. Dat zijn plastic ringetjes met haakjes eraan om de zakken aan te hangen. We willen hiermee met name voorkomen dat zakken rondslingeren en er zwerfafval ontstaat waar het echt niet nodig is. Hoe minder plastic en ander afval op straat en in de natuur, hoe beter. Maar de echte uitdaging ligt natuurlijk bij onszelf. Hoe minder plastic we gebruiken, hoe minder we hoeven weg te gooien!"

Proefgebied

Het proefproject vindt plaats in een gedeelte van de Pastoorbuurt in Meerssen. Het gebied wordt begrensd door de Pastoor A. Somyasingel en de Pastoor M. Sterckenstraat. Alle straten binnen dit gebied doen mee aan de pilot. In totaal hangen we ca. 70 kroonringen op. Aan één kroonring kunnen meerdere PMD-zakken hangen.

De straten die in het proefgebied vallen zijn: Pastoor A. Somyasingel, Pastoor M. Sterckenstraat, Pastoor J. Aussemsstraat, Pastoor L. Canisiusstraat, Pastoor J. Moreesstraat en Pastoor J. Wijersstraat. 

Voor dit gebied is gekozen, omdat de buurt een goede mix van huur- en koopwoningen alsmede laag- en hoogbouw kent. De keuze voor deze buurt is tot stand gekomen samen met de Stichting Duurzaam Meerssen. MTB (opruimen zwerfafval) en afvalinzamelaar Stadsbeheer Maastricht zijn bij de keuze voor de buurt betrokken geweest.

Start proefproject kroonringen

Evaluatie

Het gaat om een proef van een half jaar. Daarna bekijken we of de kroonringen inderdaad de oplossing zijn voor rondslingerende PMD-zakken, kapotscheurende zakken en zwerfafval dat hierdoor ontstaat. Aan de hand van de ervaringen beslist het college van B&W of we de kroonringen ook in de rest van de gemeente gaan inzetten.

Ook de huishoudens in het proefgebied kunnen hun mening laten weten. Voor aanvang van het proefproject ontvangen 360 huishoudens in het gebied informatie over de proef. Tijdens en na afloop van de proef kunnen zijn laten weten wat ze ervan vinden.

Informatie

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met ons gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. E-mail: info@meerssen.nl.