Gemeente Meerssen | Proefproject kroonringen voor PMD-zakken: de eerste ervaringen

Nieuwsbericht Proefproject kroonringen voor PMD-zakken: de eerste ervaringen

Gepubliceerd op: 21 december 2022 15:35

Afval
Sinds 26 september doen de bewoners van een deel van de Pastoorbuurt in Meerssen mee aan een proefproject. Hun PMD-zakken (plastic, blik en drankkartons) hoeven niet langer aan de straat te staan, maar hangen aan kroonringen aan lantaarnpalen. De proef duurt tot eind februari. Wat zijn de eerste ervaringen?

Kijken of het werkt

Deelnemers aan het proefproject geven aan dat ze het een prettige manier vinden om te kijken of deze methode werkt. Voordat het proefproject begon, werden de zakken op de stoep gezet. Bij harde wind waaiden de zakken over de weg, wat voor gevaarlijke situaties kon zorgen. Soms scheurden ze ook open en kwam het afval op straat terecht. Door de zakken aan de kroonringen te hangen, kan dit worden vookomen. Eind februari worden de bevindingen verzameld en gekeken of dit een handige manier is van PMD-afval verzamelen.

Waarom geen container?

Via social media kreeg de gemeente de vraag waarom er gekozen is voor PMD-zakken en niet voor containers. Het voordeel van zakken is dat ze doorzichtig zijn. Hierdoor kunnen de mensen die ze ophalen direct zien of er afval in zit dat er niet in thuis hoort.

Waarom blijven er soms zakken hangen?

Een keer in de twee weken worden de PMD-zakken opgehaald, maar soms blijven er zakken hangen. In de zakken mag plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drankenkartons. Als er ander (rest)afval in zit, wordt deze zak afgekeurd door het afvalverwerkingsbedrijf met als gevolg een flinke rekening voor de gemeente. Daarom laat de ophaaldienst deze zakken hangen. Het is aan de eigenaar om deze zak zelf weer binnen te halen.
Precies weten welk afval waar hoort? Kijk dan op afvalscheidingswijzer in de milieu-app.

Vanaf hoe laat kan ik de PMD-zak ophangen?

De PMD-zak mag vanaf 21:00 uur de avond voorafgaand aan de inzameldag worden opgehangen. Hierdoor voorkomen we dat de zakken te lang blijven hangen.

De PMD-zakken blokkeren soms de weg of stoep. Kan daar iets aan gedaan worden?

Op sommige plekken hebben we gezien dat de zakken de weg of stoep blokkeren. Daar kunnen we wat aan doen. Door de ringen te draaien kunnen we ervoor zorgen dat de zakken aan een andere kant hangen. Zo blijven de stoep en straat beter toegankelijk. Toen de zakken nog op de stoep werden gezet, blokkeerden ze geregeld de doorgang. Dus we hopen met de kroonringen een deel van dat probleem op te lossen.

Wat gaat er nog meer gebeuren rondom afval in de gemeente Meerssen?

Dit proefproject is niet het enige dat we doen rondom afval. Momenteel staat het nieuwe regionale afval- en grondstoffenbeleid in de steigers. Dit wordt opgesteld in samenwerking met Valkenburg en Maastricht. Inmiddels is er een kick-off bijeenkomst geweest met de gemeenteraad van Meerssen. Drie raadsleden en een burgerraadslid hebben zich opgegeven voor de klankbordgroep. Er wordt gekeken hoe de resultaten van het proefproject in het nieuwe beleid worden meegenomen.