Nieuwsbericht Presentatie nieuw boek over Amsterdamse School-architect Joan van der Meij

Publicatiedatum: 09 december 2016 08.55 uur

Joan van der Meij
Op vrijdag 16 december aanstaande vindt op de Jan van Eyck Academie in Maastricht de presentatie plaats van het boek 'Joan. De Prix de Rome-reizen van een Amsterdamse School-architect 1907-1910'. Samenstellers Michiel Kruidenier (Nijmegen) en Paul Smeets (Geulle/Banholt) geven een toelichting op dit bijzondere boek, de studiereizen van Van der Meij en zijn werk.

Wilt u de presentatie bijwonen?

Dat kan! U moet zich wel even aanmelden.

Plaats: Academieplein 1, 6211 KM Maastricht
Aanvang: 16.00 uur
Aanmelden via: aanmelden@Vantilt.nl

Van der Meij

Van der Meij werkt in Geulle/Meerssen aan enkele van zijn reistekeningen. We schrijven het jaar 1908. Joan en Sara van der Meij wonen op dat moment in de gehuurde boerderij 'de Paphoof' op de Snijdersberg in Geulle. Enkele van de tekeningen en schetsen waar Joan aan werkt, worden op aanbeveling van de Prix de Rome-begeleidingscommissie door de Staat der Nederlanden aangekocht. Deze commissie bestond uit o.a. Berlage, Cuypers en Derkinderen.

Met het afronden van de Prix de Rome-reizen in 1910 koopt Joan de huurwoning in Geulle en verbouwd deze tot zijn atelierwoning. Van der Meij start tevens in dat jaar zijn architectencarrière. Niet wetende dat zijn manier van bouwen het latere expressionisme binnen de architectuur inluidt, in Nederland beter bekend als de Amsterdamse School. Geulle werd hiermee ongewild deel van het ontluiken van een architectuurstijl.

Uniek boek

Na ruim 100 jaar zijn Van der Meij's tekeningen, schetsen, rapporten, brieven en foto's voor het eerst samengebracht in een uniek boek: een reisverslag, dat inzicht geeft in een veranderend Europa aan het begin van de twintigste eeuw. Een bijzonder tijdsdocument met nooit eerder gepubliceerde (beeld)materiaal. Architect dr. P.J.H. Cuypers schreef in 1907 over de reisschetsen van Van der Meij:

'De geheele collectie gelijk zij daar (op de Rijksacademie) ligt zou verdienen uitgegeven te worden om op die wijze in weideren kring bekend te worden en als studie voor jonge bouwkundigen dienen.'

Joan van der Meij

Joan in zijn atelierwoning te Geulle, mei 1938

In dit voor de regio zo belangrijke boek neemt Van der Meij ons mee naar een monumentaal Europa, dat enige jaren later niet meer gezien kon worden. Paul Smeets en Michiel Kruidenier laten de auteur-architect aan het woord. Zijn verhalen en documenten vormen de basis voor dit bijzondere boek.