Nieuwsbericht Politiecijfers gemeente Meerssen laten positief beeld zien

Publicatiedatum: 31 januari 2018 12.45 uur

Wit Voetje definitief
De politiecijfers van de gemeente Meerssen in 2017 laten een positief beeld zien. De woningcriminaliteit, voertuigcriminaliteit en het aantal overlastmeldingen daalde ten opzichte van 2016. Deze positieve ontwikkelingen zijn het effect van de inspanningen van de samenwerking tussen politie, gemeente, inwoners (burgernet/ buurtpreventieteams) en andere partners. Samen werken we aan de veiligheid in de buurt!

De cijfers

De woningcriminaliteit is van 95 aangiftes in 2016 gedaald naar 77 aangiftes in 2017. Hieronder valt bijvoorbeeld (poging tot) inbraak in of diefstal uit woningen, garages, schuurtjes, tuinhuisjes etc. Het aantal woninginbraken is zelfs met 22% afgenomen. In 2016 zijn negen panden gesloten, nadat de politie er verdovende middelen had aangetroffen. In 2017 zijn er vijf panden gesloten.

Ook het aantal aangiftes voertuigcriminaliteit is in 2017 met 15% afgenomen. Hieronder valt onder andere (poging tot) inbraak in, diefstal uit of diefstal van auto's, motors, brommers, scooters en (snor)fietsen of andere voertuigen. Denk aan caravans, aanhangers en opleggers. Hierbij valt wel op dat het aantal diefstallen uit/vanaf motorvoertuigen in 2017 hoger lag dan in 2016. Het aantal overlastmeldingen daalde met 20%.

Samen werken aan veiligheid in de buurt

Politie en gemeente zet ook allerlei preventieve acties op touw. Afgelopen jaar waren de ludieke actie ter voorkoming van diefstal van fietsen en de witte voetjes-actie.

Fietshoesjes

Actie ter voorkoming van fietsendiefstal

Begin juni gaf de gemeente samen met de politie het startsein voor deze actie. Mensen die hun fiets ergens parkeerden, werden op ludieke wijze gewezen op het voorkomen van fietsendiefstal. Wijkagenten en boa's brachten zadelhoesjes op uw fiets aan met de tekst 'Zet uw fiets goed vast, dan wordt u niet verrast'.

Witte Voetjes-actie

Diezelfde maand gaven we ook de aftrap voor de Witte Voetjes-actie. Met deze actie wilde politie en gemeente met name tijdens de zomerperiode voorkomen dat dieven zich gemakkelijk toegang tot uw woning verschaften. De boa's en wijkagenten lieten papieren flyers in de vorm van een schoenafdruk achter bij woningen en bergingen met openstaande of niet-afgesloten ramen of deuren. Op de flyer stond de waarschuwing: "Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn". Het doel was mensen bewust te maken van het risico op insluiping als ramen en deuren niet goed zijn afgesloten.

Tot slot

Ondanks deze mooie ontwikkelingen gaan we niet achterover leunen. We moeten samen blijven werken aan de veiligheid in de buurt. Dus: blijf altijd goed opletten! En denk eraan...

  • Wees waakzaam en alert. De politie kan niet overal tegelijk zijn.
  • Denk nooit : "Dat overkomt mij niet."
  • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie
  • Ga je (even) het huis uit: doe ramen dicht, de deur op slot en laat 's avonds een lichtje branden.
  • Doe uw achterdeur/schuurtje ook op slot als u thuis bent. Een insluiper is sneller binnen dan u denkt.
  • Controleer altijd of uw fiets op slot staat met een degelijk slot (bij voorkeur ergens aan vast).
  • Parkeer uw auto op een goed zichtbare, verlichte plaats en sluit deze af.
  • Laat geen spullen achter in de auto. Niets erin, is niets eruit!

Meer weten?

Kijk ook eens op:
www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
www.burgernet.nl
Buurtpreventieteams in onze gemeente