Gemeente Meerssen | Pilot bestrijding Aziatische duizendknoop Proosdijpark

Nieuwsbericht Pilot bestrijding Aziatische duizendknoop Proosdijpark

Gepubliceerd op: 15 september 2022 14:20

In het Proosdijpark groeit de Aziatische duizendknoop. Deze plant groeit enorm snel met alle gevolgen van dien. Daarom gaan we in een pilot proberen de duizendknoop op deze locatie te bestrijden.

Duizendknoop

Over de Aziatische Duizendknoop

De Aziatische Duizendknoop is een razendsnel groeiende plant. Hierdoor worden bestaande planten verdrongen. De plant kan door scheuren van funderingen groeien en zelfs door asfalt breken. Door het zeer uitgebreide wortelstelsel kan ieder stukje Duizendknoop uitgroeien tot een volwaardige plant. Bestrijding ervan blijkt zeer lastig.

Over de bestrijding

Ook in het Proosdijpark is de Aziatische duizendknoop aanwezig. Om verdere uitbreiding op deze locatie te voorkomen, starten we in de tweede helft van september met een pilot om de plant te bestrijden. We proberen met een onkruidbestrijdingsmiddel de plant aan te pakken. In het najaar trekken de sappen in een plant zich langzaam terug richting de wortels. Het bestrijdingsmiddel, dat zich dan ín en op de plant bevindt, wordt op deze manier meegenomen in de stengels en de wortels. In de winter doet dit zijn uitroeiende werk. Snoeien of maaien van de plant zelf op deze locatie is niet gewenst. Dan verspreiden we de knoppen en kan het onkruidbestrijdingsmiddel niet voldoende opgenomen worden in de stengels en wortels. Met deze zeer gerichte bestrijding beschadigen we de omgeving niet.