Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Overhandiging eerste bordje nieuw Zuid-Limburgs 'Knopenlopen wandelnetwerk' in Gloriëtte Meerssen

Gepubliceerd op: 22 maart 2019 11:15

Eerste bordje knooppuntennetwerk
Op 18 maart heeft gedeputeerde Eric Geurts symbolisch het eerste bordje van het nieuwe ongeveer 1.500 km lange wandelknooppuntennetwerk voor wandelaars in Zuid-Limburg in ontvangst genomen. Dit gebeurde in de Gloriëtte in het Proosdijpark van Meerssen. Tevens kreeg de gedeputeerde uit handen van de directeur VVV Zuid-Limburg Anya Niewierra de officiële aanvraag voor een provinciale bijdrage voor 750.000 euro in de totale kosten van 1,5 miljoen euro voor realisatie van dit netwerk. De 16 gemeenten -  waaronder ook Meerssen - zouden ook gezamenlijk 750.000 moeten bijdragen om dit project te kunnen laten slagen.

Toezegging

Eerder had Geurts al 300.000 euro gereserveerd voor het nieuwe netwerk. Een aantal Limburgse gemeenten vond dit echter te weinig. Deze gemeenten willen alleen een bijdrage in de kosten leveren als de provincie de helft bijpast. Daartoe is Geurts in ieder geval bereid door toe te zeggen dat de helft van de kosten moet worden opgenomen in het nieuwe provinciale Coalitieakkoord. "Het knooppuntennetwerk past in ieder geval in hoe wij in Zuid-Limburg willen werken met wat wij noemen de Green destination, de groene bestemming waarin wandelen, fietsen en onthaasten belangrijke pijlers zijn. Het systeem van knooppunten is bovendien ideaal om ervoor te zorgen dat heel Zuid-Limburg door de wandelaars wordt gebruikt en niet alleen het Heuvelland", aldus Geurts.

Aanleg knooppuntennetwerk ter vervanging van de gekleurde paaltjes

Net als de VVV Zuid-Limburg vindt ook de gedeputeerde dat het netwerk in een keer moet worden aangelegd en niet in fases. De welbekende wandelroute-aanduiding met de gekleurde paaltjes gaat dus verdwijnen. Met de introductie van de knooppunten kan het netwerk van Zuid-Limburg beter aansluiten op bestaande netwerken in Midden-Limburg en Belgisch Limburg. Ook het Duitse grensgebied gaat de komende jaren wandelknooppunten introduceren. In het Aachener Wald is al zo'n netwerk dat in Vaals op het Drielandenpunt raakt aan de Zuid-Limburgse wandelroutes.

Op de foto (v.l.n.r.): wethouder Luc Volders van Meerssen, burgemeester Richard de Boer van Simpelveld, gedeputeerde Eric Geurts, burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz en wethouder Jean-Paul Kompier van Vaals met het nieuwe bord van het wandelknooppuntennetwerk