Gemeente Meerssen | Over de nieuwe donorwet

Nieuwsbericht Over de nieuwe donorwet

Gepubliceerd op: 08 september 2021 09:15

donorregister
Op 1 juli 2020 is de nieuwe Donorwet in werking getreden. Door deze wet staat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven is in Nederland ingeschreven in het Donorregister.
Jongeren vanaf 18 jaar ontvangen een brief, rond de maand waarin ze jarig zijn, waarin wordt gevraagd een keuze in te vullen in het Donorregister.

Wat is het Donorregister?

In het Donorregister staat de keuze of u wel of niet organen en weefsels wilt doneren na uw overlijden. U kunt zelf bekijken hoe u in het register staat. Dit doet u op de website www.donorregister.nl met uw DigiD. Of u kunt uw keuze opvragen bij het Donorregister.

Als u nog geen keuze heeft ingevuld, staat in het register bij uw naam 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Dit betekent dat uw organen en weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Een arts bespreekt dit bij uw overlijden altijd met uw partner of familie.

Of u wel of geen donor wilt worden kan een moeilijke keuze voor u zijn. Om het u makkelijker te maken kunt u informatie vinden op www.donorregister.nl. Antwoorden op vragen over het doneren van organen en weefsels vindt u op www.transplantatiestichting.nl. Welke keuze u ook invult, u kunt uw keuze altijd veranderen.

Bespreken met uw omgeving

Het is belangrijk om zelf een keuze te maken. En deze keuze te bespreken met de mensen om u heen, bijvoorbeeld uw partner, familie, vriend of vriendin. Dan weten zij als u overlijdt welke keuze van u in het Donorregister staat. Dat maakt het gesprek in het ziekenhuis makkelijker voor uw partner of familie.

Meer informatie

Elke burger, vanaf 18 jaar, die een nieuw paspoort, rijbewijs of ID-kaart aanvraagt, krijgt van de gemeente een folder. Hierin staat informatie omtrent de keuze die u kunt maken. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.