Nieuwsbericht Oudste bakhuis Geulle aan de Maas weer als nieuw!

Publicatiedatum: 22 januari 2016 10.30 uur

Vroeger stond bij vrijwel iedere Zuid-Limburgse boerderij een bakhuis. Al vanaf de negende eeuw werd hierin door de boeren zelf brood en vlaaien gebakken. Nadat de professionele bakker zijn intrede deed en broodbakken beroepswerk werd, raakten veel bakhuizen in verval. Geulle aan de Maas kent nog zo'n 29 bakhuizen. Een uniek aantal!

Bakhuis Geulle aan de Maas

Afronding restauratie

Op 20 januari werd de restauratie van het oudste bakhuis van Geulle a/d Maas feestelijk afgerond. Het bakhuis ligt aan een wandelpad in de Kuiperstraat en is eigendom van de familie Severeijns. Door de restauratie werd het bakhuis behoed voor verder verval en in oude glorie hersteld. De herstelwerkzaamheden werden uitgevoerd door de MTB onder begeleiding van de Monumentenwacht Limburg en werden mogelijk gemaakt door Stichting IKL, Heemkundevereniging Gäöl en de gemeente Meerssen.

Bakhuis Geulle aan de Maas

Informatiebord

Om even stil te staan bij de afronding van het project werd een informatiebord onhuld op de gevel van het bakhuis.

Bakhuis Geulle aan de Maas

Dankwoord

Na een dankwoord van projectmedewerker IKL Bibi van de Klundert vertelde Paul Notten van Heemkundevereniging Gäöl enkele anekdotes uit zijn jeugd die zich afspeelden rondom de bakhuisjes in Geulle. Wethouder Berry van Rijswijk bedankte alle partijen, met name de vrijwilligers  die een aandeel in de restauratie van het bakhuis hebben gehad. Nieuwe initiatieven in dit kader zijn altijd welkom. De gemeente heeft haar vrijwilligers hard nodig om realisatie van dit soort projecten mogelijk te maken, aldus wethouder Berry van Rijswijk.

Bakhuis Geulle aan de Maas

Foto's: Karel Curvers