Gemeente Meerssen | Oudejaarsvuurwerk verboden: Verknal het niet voor elkaar

Nieuwsbericht Oudejaarsvuurwerk verboden: Verknal het niet voor elkaar

Gepubliceerd op: 22 december 2020 10:30

Vuurwerkverbod - Verknal het niet voor elkaar
Oud en nieuw wordt dit jaar net even anders. We vieren het thuis en met een klein groepje. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. Dit jaar is er een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk in het hele land. Het verbod geldt niet voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

Zo zorgen we er samen voor dat we de ziekenhuizen en politie niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw. Politie en BOA's handhaven de vuurwerkregels. Als u zich niet aan de regels houdt, is de straf een boete van minimaal € 100. De boete voor het afsteken van vuurwerk is zelfs € 250. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken. Het is ook verboden in het buitenland gekocht consumentenvuurwerk naar Nederland te vervoeren. De politie controleert daarom de komende tijd extra in de grensgebieden.

Veilig fop- en schertsvuurwerk afsteken

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk zoals sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Iedereen die ouder is dan 12 jaar mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Fop- en schertsvuurwerk is het minst gevaarlijke vuurwerk. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand van het vuurwerk. Rits je jas dicht en kijk uit met brandbare kleding en openstaande kleding zoals capuchons.

Carbid schieten verboden

In onze regio is ook het Carbid schieten verboden. 

Vuurwerkoverlast melden

Voor meldingen vuurwerkoverlast kunt u contact opnemen met ons gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), tel. 14 043. Of via mail: info@meerssen.nl.

Buiten kantooruren kunt u dit nummer ook bellen en kiezen voor optie 3. U wordt dan doorverbonden met de Meldcentrale in Maastricht.

Bij spoed: bel 1-1-2

Meer informatie

Meer informatie en veelgestelde vragen & antwoorden vind je op: www.rijksoverheid.nl/vuurwerk