Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Opruimplicht voor hondenpoep: dat scheelt een hoop!

Gepubliceerd op: 25 februari 2019 15:20

Honden
Honden hebben een belangrijke sociale functie in onze samenleving. Ze zorgen ervoor dat hun baasjes meer lichaamsbeweging en sociale contacten hebben. Honden kunnen echter ook voor overlast zorgen. De grootste ergernis is hondenpoep. Om ervoor te zorgen dat u van uw hond kunt genieten en anderen hier geen last van hebben, gelden er in de gemeente Meerssen een aantal regels.

Opruimplicht

Niemand vindt het leuk om in hondenpoep te trappen. Het is smerig! Bovendien bestaat het risico dat hondenpoep parasieten bevat waar mensen en dieren ziek van worden. In de gemeente Meerssen geldt daarom een opruimplicht voor hondenpoep. Dat betekent dat degene die de hond uitlaat, ook onmiddellijk de poep opruimt. Hoe u dat doet, mag u zelf beslissen. U kunt de hondenpoep vervolgens in een van de vele afvalbakken doen. Gooi hondenpoepzakjes nooit in een put langs de straat, want dan verstopt het riool. En laat geen hondenpoep achter in de gemeentelijke plantsoenen. Ook de mensen die de plantsoenen onderhouden, vinden hondenpoep smerig.

Hond aan de lijn

In de gemeente Meerssen geldt bovendien dat uw hond in de bebouwde kom aan de lijn moet. Ook in natuurgebieden geldt: hond aanlijnen en poep opruimen. In natuurgebieden van bijvoorbeeld Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en Waterleidingmaatschappij Limburg is uw hond van harte welkom, maar moet de hond wel aan de lijn. Op hun ontdekkingstocht kunnen honden namelijk andere dieren storen en nog erger: aanvallen. Daarnaast willen ook andere recreanten op hun gemak wandelen en genieten van de natuur. Niet iedereen vindt het prettig als een hond tegen ze opspringt of op ze af komt rennen. Op de borden bij de ingang van natuurgebieden staat de regels beschreven. Het is altijd fijn als we ons hier allemaal aan houden.

Let op bij grazend vee

In gebieden waar paarden, runderen, geiten of schapen grazen geldt sowieso altijd een aanlijngebod. Wandelt u veel tussen landerijen, op wandelpaden langs akkers en langs weiden waar vee graast? Houd uw hond dan aan de lijn en laat geen hondenpoep achter. Honden spelen namelijk een belangrijke rol bij het overbrengen van Neospora-infecties onder runderen. Deze parasiet is een belangrijke veroorzaker van abortus onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond fungeert als gastheer voor deze parasiet. Hij wordt er niet ziek van, maar brengt het via zijn poep wel over op runderen en koeien.

Afvalbakken

Op veel plekken staan afvalbakken. Deze zijn ook bestemd voor hondenuitwerpselen. De gemeente bekijkt graag of er nog afvalbakken bijgeplaatst moeten worden. Laat ons dit gerust weten via info@meerssen.nl of via ons Klant Contact Centrum (telefoonnummer 14043).

Controles en boetes

In de gemeente Meersen controleren de Buitengewoon Opsporingambtenaren (BOA's) of u uw hond aan de lijn heeft en de hondenpoep opruimt. De boete voor het niet opruimen van hondenpoep is 95 euro. Ook voor het niet aanlijnen van uw hond geldt een boete van 95 euro. Denkt u ook aan de aangifteplicht voor de hondenbelasting? Kijk hiervoor op deze pagina.

Meer weten over de regels voor hondenbezitters? Kijk dan in onze folder 'Dat scheelt een hoop'.