Nieuwsbericht Oplaten wensballonnen met metalen onderdelen verboden

Publicatiedatum: 15 december 2015 10.10 uur

Wensballon
De feestdagen komen we weer aan. Een tijd waarin ook vaak wensballonnen worden opgelaten. Een wensballon is een lampion die - net als de hete luchtballon - werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat deze wens ballonnen ook erg (brand)gevaarlijk zijn. Ze zijn bovendien zeer hinderlijk zijn voor het (vlieg)verkeer.

Wensballonnen met metalen onderdelen niet toegestaan

Wensballonnen zijn niet toegestaan als ze metalen onderdelen bevatten. Dat is bij Thaise wensballonnen vaak het geval. Naast de risico's op brand is er bij dit soort wensballonnen een risico voor de luchtvaart. Wensballonnen waarin metalen delen zijn verwerkt kunnen namelijk een gevaar voor de luchtvaartveiligheid opleveren als ze in botsing komen met een luchtvaartuig.

Gewone ballonnen

Bij het oplaten van gewone ballonnen moet u in de gemeente Meerssen altijd rekening houden met luchthaven Maastricht Aachen Airport. Ballonnen mogen niet in trossen (2 of meer) worden samengebonden. Bij meer dan 1000 ballonnen moet u toestemming vragen aan de gemeente en luchthaven Maastricht Aachen Airport.