Gemeente Meerssen | Op zaterdag 23 april worden 16 Stolpersteine gelegd in gemeente Meerssen

Nieuwsbericht Op zaterdag 23 april worden 16 Stolpersteine gelegd in gemeente Meerssen

Gepubliceerd op: 07 maart 2022 14:05

Stolpersteine
Op zaterdag 23 april worden - namens kunstenaar Gunter Demnig* - op verzoek van de Werkgroep Stolpersteine bij zeven adressen in de gemeente Meerssen in het totaal zestien Stolpersteine gelegd. Daarmee staan we erbij stil dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook uit onze gemeente medeburgers door de Nazi's werden afgevoerd en vermoord. Omdat ze joods waren of zich tegen de bezetters van ons land keerden.

Dat waren Guido Droitcourt, Frans Henderson, Salomon Zeligman (Sint Josephstraat), Herbert Zeligman, Hildegard Zeligman, Henri Schepers, Salomon Zeligman (Markt), Mathilde Zeligman-Lichtenstein, Adolf Zeligman, Martha Zeligman, Jeannette Zeligman, Johannes van Hees, en Bertha Zeligman. Ook worden Stolpersteine gelegd voor Albert Zeligman, Eva Zeligman-Wolff en Joseph Zeligman. Zij overleefden de oorlog en worden op deze manier symbolisch met hun gezinsleden herenigd.

Korte plechtigheden

Vanaf 11.00 uur begint elk half uur een korte plechtigheid, achtereenvolgens bij: 

  • Heirweg 2 in Geulle
  • Weert 47 in Weert
  • Sint Josephstraat 5 in Meerssen
  • Beekstraat 22a in Meerssen
  • Markt 30 in Meerssen
  • Kruisstraat 8 in Meerssen
  • Humcoverstraat 74 in Meerssen 

Muzikale bijdragen aan de ceremonies leveren leden van harmonie Sint Caecilia, Fanfare Sint Martinus, Rothems harmonie, Meerssens Mannenkoor en Fanfare Concordia. En leerlingen van de basisscholen Ondersteboven, de Lindegaerd, de WereldSter en het Stella Maris College lezen gedichten voor en leggen bloemen.

Voor zover nu bekend zullen ook nabestaanden aanwezig zijn. Dat zijn Frans Engelen (Frans Henderson), Leon Weijl (familie Zeligman St. Josephstraat en Bertha Zeligman Humcoverstraat), Jo Schepers (Henri Scheepers), Fred Zeligman en kinderen (familie Zeligman Markt en Bertha Zeligman) en Mevrouw van Hees-Smeets (Johannes van Hees).

Brochure

Ter gelegenheid van de het leggen van de Stolpersteine in de gemeente Meerssen verschijnt een brochure met de titel "En dan ....... hoor je er niet meer bij". Daarin informatie over de omstandigheden waarin de slachtoffers werden afgevoerd en om het leven gebracht, dan wel de oorlog overleefden.

Expositie in het Erfgoedhuis

Ook is er van zaterdag 23 april tot 5 mei in het Erfgoedhuis aan de Markt in Meerssen (ingang via het gemeentelijke KCC, Markt 50) een expositie die dezelfde titel heeft als de brochure. De brochure zal vanaf dan voor € 5,- te koop zijn o.a. aan de balie van het gemeentehuis, bij Drukkerij Maenen en bij de expositie in het Erfgoedhuis.

* Stolpersteine zijn onderdeel van een kunstwerk van Günter Demnig. Het is een 'strooisel' van betonnen steentjes over heel Europa in het plaveisel van steden en dorpen, voor de huizen van waaruit de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen die hen niet bevielen meenamen. Dat waren vooral joden, Roma en Sinti, politieke tegenstanders en homoseksuelen. Op elk van de steentjes voor die slachtoffers van Hitler en zijn nazi's ligt een dun, glimmend messing plaatje. Daarin heeft Demnig naam, geboortedatum en plaats van overlijden – meestal een van de werk-, concentratie- of vernietigingskampen – geslagen.