Nieuwsbericht Op bezoek bij het spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen in de Bibliotheek
In de bibliotheek in Meerssen is het een gezellige drukte op de eerste verdieping. Elke woensdagmiddag is hier een spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen. Er zijn verschillende organisaties aanwezig die luisteren, hulp bieden en meedenken.
Vluchtelingenwerk
Aan de ronde tafel op het vloerkleed met de wereldkaart zitten Diana Vievermans en Bart Post van Vluchtelingenwerk. Bart is sinds vier weken pensionado en was op zoek naar mooi vrijwilligerswerk. "Ik ben jarenlang belastingconsulent geweest, maar heb ook psychologie gestudeerd en ben altijd actief geweest in het verenigingsleven." Vandaag zit hij in de bibliotheek, klaar om kennis te maken met de aanwezige Oekraïners. Aan een van de andere tafels zitten drie dames en een kleine meid koffie te drinken. Ze spreken onderling Oekraïens en wachten op hun beurt voor een gesprek bij Podium24, een andere organisatie die aanwezig is.
Een nieuwe situatie
Diana van Vluchtelingenwerk vertelt: "Wij zijn hier vooral om mensen van informatie te voorzien. Het probleem hierbij is dat nog veel onbekend is of vaak verandert. Er is een Europese 'Richtlijn tijdelijke bescherming'. Die is wel van toepassing op deze vluchtelingen, maar de richtlijn is nog nooit uitgevoerd in Nederland. Simpelweg omdat we deze situatie nog niet eerder hebben gehad." Ondertussen kunnen Diana, Bart en teamleider Natalie Balatska de aanwezigen wel verder helpen. "We kunnen ze geregeld doorverwijzen naar de juiste organisatie. En we hebben een online platform – www.refugeehelp.nl - waar mensen terecht kunnen voor onafhankelijke informatie. Dit is ook interessant voor mensen die vluchtelingen opvangen."
Podium24
Aan de andere kant van de ruimte zitten Nicky Cremers en Maron Strijkers van Podium24. Om de beurt gaat er iemand aan hun tafel zitten voor een gesprek over werk. "We helpen mensen voornamelijk met de draad weer op te pakken", vertelt Maron. "Het is echt maatwerk. De een heeft net haar man achtergelaten in een oorlogsgebied, de ander is hier met haar 16-jarige dochter. We kijken wat nodig is. Met welk werk zijn ze het beste geholpen?" Nicky vult aan: "Het valt mij op hoe veerkrachtig deze mensen zijn. Net sprak ik twee meiden die op afstand nog werken voor hun werkgever in Oekraïne, maar hun salaris gaat naar familie die thuis is achtergebleven. Dus ze zoeken hier nog extra werk."
In de bibliotheek
Al deze gesprekken vinden plaats tussen de boeken van Bibliotheek Meerssen. Claudia Gulikers, medewerker innovatie en communicatie: "Je ziet dat een bieb vaak een bekende een plek is die mensen kennen en vertrouwen. Elke vrijdagmiddag hebben we hier al het Taalcafé. Zodoende kenden we een Russische dame die wel als tolk wilde helpen en enkele Oekraïense vluchtelingen kende." Zo ging het balletje rollen. Nu zijn al enkelen lid van de bieb, komen er om te studeren of werken, terwijl de kinderen in de prentenboekjes bladeren. "Toen we hoorden dat de gemeente een grote ruimte zocht voor de verschillende spreekuren, hebben we meteen meegedacht. Op die manier kun je elkaar helpen."
Eerdere verhalen in deze serie over de Oekraïne:
- Wat doet de gemeente Meerssen voor de Oekraïense vluchtelingen? (1 juni 2022)
- Van een elektrobedrijf in Oekraïne naar een ontbijtzaal in Maastricht (20 mei 2022)
- SMHO werkt keihard door, nu ook voor Oekraïne (12 mei 2022)
- Met busjes van Bunde naar Oekraïne: een hartverwarmend initiatief (6 mei 2022)
- Oekraïense vluchtelingen eten samen bij Preuf (4 mei 2022)