Nieuwsbericht Ontvangst verenigingen die oudpapier inzamelen

Publicatiedatum: 01 februari 2018 13.20 uur

Oudpapier inzamelende verenigingenIn de gemeente Meerssen verzorgen negen verenigingen elke maand de inzameling van het oudpapier. Oudpapier is een waardevolle grondstof en géén afvalstof. Apart inzamelen van deze grondstof is dus heel belangrijk.

Goed voor het milieu

Het ingezameld oudpapier wordt gesorteerd op kwaliteit, geperst in balen en gaat dan naar de papierfabriek om hier nieuw papier van te maken. Het papier dat in ons land wordt gemaakt, bestaat voor ruim 75% uit gerecycled oudpapier en nog maar voor 25% uit verse papiervezels uit hout. Door het hergebruik van oudpapier besparen we veel waardevolle grondstoffen en energie en voorkomen we een enorme berg afval. Dat is goed voor het milieu.

Beloning voor inspanningen

Voor het ingezamelde oudpapier ontvangt de gemeente een vergoeding per kilogram van de oudpapierhandelaar. Deze vergoeding gebruikt de gemeente om de inzamelende verenigingen te belonen voor hun inspanningen. Als de vergoeding aan de gemeente hoger is dan een vastgestelde waarde per kilogram, delen de verenigen in deze meeropbrengsten.

Afgelopen jaren was vergoeding per kilogram hoger dan de vastgestelde waarde. Hierdoor hebben de verenigingen nog een extra bedrag ontvangen voor de inzameling van oudpapier. Dit als extra steun voor het belangrijke werk wat zij verrichten. Op maandag 29 januari ontving wethouder Guido Houben (vertegenwoordigers) van de verenigingen, die in onze gemeente oudpapier inzamelen. Tijdens deze bijeenkomst overhandigde hij het bedrag aan de verenigingen.

Foto: Karel Curvers, Meer Vandaag