Nieuwsbericht Ontdek Romeins Meerssen in het Erfgoedhuis

Publicatiedatum: 01 augustus 2016 08.00 uur

erfgoedhuis

Met gepaste trots presenteert Erfgoedhuis Meerssen een expositie over Romeins Meerssen. Met aandacht voor de grootste Romeinse villa van Nederland aan de Onderste Herkenberg en de Via Belgica. U kunt de doorlopende expositie in het Erfgoedhuis gratis bezoeken van 1 augustus 2016 tot 1 maart 2017. Ingang Erfgoedhuis: via het gemeentelijke Klant Contact Centrum, Markt 50 in Meerssen. De expositie wordt op zondag 18 september 2016 officieel geopend door wethouder Désirée Cortenraede.

Meerssens Romeins verleden

Overal waar de Romeinen zich vestigden, werd altijd hun cultuur dominant. Dit is ook zo gegaan in Marsna, de Romeinse benaming voor Meerssen. Meerssen lag aan de Via Belgica: een belangrijke hoofdweg die vanuit het Franse Boulogne sur Mer via Tongeren over Maastricht naar Heerlen voerde. In combinatie met goede aan- en afvoerwegen, voldoende water, uitgesprekte bossen en vruchtbare grond was Marsna een uitstekende vestigingsplek. Zoals de overblijfselen van de Villa Herkenberg (momenteel met zand afgedekt) laten zien, was Meerssen inderdaad een plaats waar het voor de Romeinen goed toeven was. 

Neem een kijkje in de keuken van de Romeinen
Tijdens de expositie is een Romeinse keuken ingericht om een indruk te krijgen van de Romeinse voedselbereiding en eetgewoonten. De Romeinse keuken proeven? Voor iedere bezoeker zijn gratis recepten uit het oude Rome verkrijgbaar om thuis mee aan de slag te gaan.

Kleding en verzorging van de Romeinen
Ook nieuwsgierig naar de kleedgewoonten en verzorgingsrituelen van de Romeinen? Verfplanten en pigmenten laten ons zien hoe ze kleur gaven aan hun kleding en hun leven. De uitstalling van origineel Romeinse artefacten geeft een beeld van hun dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Verder kunt u films zien over de Herkenberg. 

expo Romeins Meerssen

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur. Op donderdag tot 20.00 uur. Op  de zondagen 4, 11, 18 en 25 september is het Erfgoedhuis geopend van 14.00-17.00 uur.

erfgoedhuis

 

Wisselende activiteiten

Naast de doorlopende expositie in het Erfgoedhuis worden de volgende activiteiten georganiseerd:

  • IVN-wandelingen 'In het spoor van de Romeinen'
  • Lezing over de godin Minerva
  • Workshop voor kinderen

Informatie over de exacte data en tijdstippen volgt. 

De expositie is een initiatief van de gebruikers van het Erfgoedhuis Meerssen, Dit zijn Heemkunde Meerssen, IVN Meerssen en Natuur Historisch Museum. De expositie heeft mede vorm gekregen met ondersteuning van de Stichting Kunst, Cultuur Erfgoed en Toerisme (mevrouw Jeanne Schoenmakers), Centre Céramique Maastricht en Thermenmuseum Heerlen.

Ontdek Romeins Meerssen