Gemeente Meerssen | Ontdek de jeugdroute Via Belgica tussen Meerssen en Valkenburg

Nieuwsbericht Ontdek de jeugdroute Via Belgica tussen Meerssen en Valkenburg

Gepubliceerd op: 11 april 2023 10:55

Via Belgica
Op vrijdag 7 april 2023 werd de eerste jeugdroute van Via Belgica gelanceerd. Een spannende speurtocht tussen de gemeentes Meerssen en Valkenburg aan de Geul. Het achterliggende thema van de route is migratie: nieuwe ideeën maar ook producten die wij ontlenen aan anderen, in dit geval de Romeinen.

Enthousiaste leerlingen op pad

Heerlijk op de fiets of trek de wandelschoenen aan voor een tochtje van 13.5 km. Een enthousiaste groep leerlingen van het Stella Maris College uit Meerssen ging de uitdaging aan op vrijdag 7 april tussen 9 uur en 11 uur. Zij speurden voor het eerst naar Romeinen in Meerssen en Valkenburg.

De leerlingen genoten van een leuk programma met verschillende opdrachten. Samen met Elly Smit, onze Romeinse kok, mochten zelfs eigenhandig een Romeins molenspel maken dat ze mee naar huis mochten nemen. Elke opdracht leverde ook een ingrediënt op waarmee ze heerlijke moretum bereidden in het Stella Maris college. Deze presenteerden ze met een glimlach aan de genodigden.

Op speurtocht

Ook zin gekregen om te speuren? Samen met de klas of met het gezin op pad in Zuid-Limburg. Tussen de glooiende landschappen herademen op zoek naar avontuur. Speur samen met je medeleerlingen of je familie naar de Romeinen. Hoe leefden ze? Hoe slim waren ze? Wat brachten ze mee? Hoe hard vochten ze in ons mooie landschap? En nog zo veel meer.

Een netwerk van wegen

Vele wegen verbonden alle veroverde gebieden van de Romeinen met elkaar. De wegen vervoerden mensen, handelsproducten en gebruiken uit het hele Romeinse Rijk. De Romeinen hebben het fundament gelegd van onze samenleving. Ze bouwden steden, tempels en badhuizen. Brachten wijn, olie, kippen, druiven en kersen. En een nieuwe religie, militairen en ambtenaren. Ze leerden ons met munten betalen, op grote schaal graan te telen en introduceerden het schrift. Kortom: de Romeinen brachten een enorme verandering en verrijking, net als latere migrantenstromen producten als shoarma en nasi meebrachten.

Via Belgica

Sinds tweeduizend jaar loopt de Via Belgica door Zuid-Limburg. Vanaf 2016 is er weer volop aandacht voor deze oude Romeinse weg en alles wat zij naar Zuid-Limburg bracht. Naast het bijeenbrengen en beleefbaar maken van het Romeinse erfgoed in Zuid-Limburg, worden er ook evenementen georganiseerd rondom het Romeins verleden. Houd de website en social media-kanalen in de gaten voor alle informatie over dit project: www.viabelgica.eu.

Samenwerking

De jeugdroute kwam tot stand door de samenwerking tussen de gemeente Meerssen, de gemeente Valkenburg aan de Geul en het overkoepelende project 'Via Belgica'. De route werd ontwikkeld door Kris Förster van KF inHeritage.

Link naar de route

Op speurtocht tussen Meerssen en Valkenburg - 13,5 km - Via Belgica