Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Officiële opening Zonnecentrale Meerssen

Gepubliceerd op: 01 mei 2019 10:05

Zonnecentrale
EMEC viert de oprichting en opening van de eerste collectieve opwekinstallatie in Zuid-Limburg. 32 mensen uit Meerssen, Bunde, Geulle, Rothem en Ulestraten zeiden  'ja'  tegen een avontuur: een PostCodeRoos (PCR). Dat hebben ze geweten. Een jaar moesten ze wachten. Maar nu is het dan eindelijk zover: de eerste PCR in Zuid-Limburg en - na die van Reuver, Weert en Afferden (gemeente Bergen) - de derde in heel Limburg is een feit!

Daarom organiseert EMEC, de Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie, op vrijdagmiddag 24 mei een feestelijk samenzijn bij SillyDays aan de Markt in Meerssen. Wethouder Jan Gulikers en Eric Geurts verrichten de officiële openingshandeling. Uitgenodigd zijn: de 32 deelnemers, overige EMEC-leden, de gedeputeerde en betrokken ambtenaren van de Provincie, betrokken wethouder en overige leden van het College, de Raad en betrokken ambtenaren van de Gemeente, Stichting Duurzaam Meerssen en de installateur van de panelen.

Hoe werkt een zonnecentrale?

De duurzame energie die de zonnepanelen opwekken wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Het geld dat de teruglevering oplevert komt terecht bij EMEC, de Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie. Zij verdelen het vervolgens onder de mensen die de panelen gekocht hebben. De 32 deelnemers kunnen via een app (Voorstroom) de productie van hun panelen op de voet volgen.

Enthousiasme

Het enthousiasme onder de bewoners was groot, want alle panelen waren snel verkocht. Er is zelfs een wachtlijst ontstaan. De gemeente bekijkt eerst wat de ervaringen zijn met deze pilot. Afhankelijk van de ervaringen wordt gekeken of ook op andere daken van gemeentelijke gebouwen zonnepanelen worden gelegd.

Waarom een zonnecentrale?

De Zonnecentrale Meerssen past perfect bij de energietransitie waar we op dit moment midden in zitten. De energietransitie houdt in dat we anders met energie moeten omgaan. Energie moet anders worden opgewekt en energie moet anders worden gebruikt. Fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame energiebronnen en deze duurzame energie moeten we slim gebruiken. Met deelname aan de Zonnecentrale Meerssen leveren de deelnemers een bijdrage aan het opwekken van groene stroom, investeren ze in het klimaat én realiseren ze een korting op de energierekening.

Wat is EMEC?

EMEC is een onafhankelijke energiecoöperatie. Als lid van de coöperatie kunt u meepraten en meebeslissen over het beleid door middel van stemrecht. Jong en oud zijn welkom binnen de coöperatie, zolang zij duurzame energie een warm hart toedragen. Als deelnemer in de zonnecentrale wordt u automatisch lid bij de coöperatie. EMEC is een lokaal initiatief, vóór en dóór inwoners uit de regio Maastricht. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale bedrijven en organisaties en steunen op die manier de lokale economie.

EMEC zoekt nog nieuwe deelnemers. Kijk op hun website voor meer informatie en contactgegevens.

Foto: met dank aan EMEC.