Gemeente Meerssen | Oekraïne schreeuwt om hulp

Nieuwsbericht Oekraïne schreeuwt om hulp

Gepubliceerd op: 18 januari 2023 09:30

St. Vierkante Cirkel
Stichting de Vierkante Cirkel uit Bunde is een initiatief van een aantal zeer betrokken vrijwilligers met een groot netwerk, een druk leven en vooral een groot hart. Het begon allemaal zo'n 10 maanden geleden. Tamelijk impulsief werd er besloten om goederen in te zamelen en deze zelf te bezorgen bij de mensen die het nodig hebben. Zo reden ze 3000 km met eigen bussen volgeladen met hulpgoederen naar de Pools/Oekraïense grens. Daarna ging het allemaal heel snel. Dat moest ook wel, want de nood was hoog en is nog steeds enorm hoog.

Samenwerkingen

Het werd al snel duidelijk dat het niet bij één rit zou blijven. Een stichting werd opgericht en er kwamen mooie samenwerkingen tot stand. Een Canadese vrijwilligersorganisatie gevestigd aan de Pools/Oekraïense grens zorgt ervoor dat de goederen naar de oorlogsgebieden worden gebracht. Juist naar die mensen die het het hardst nodig hebben. Met de (financiële) hulp van u is de stichting in staat geweest om zeven ritten te maken, drie vrachtwagens te vullen, 33 bussen met hulpgoederen te brengen en 111 mensen een veilig onderkomen te bieden. Het gaat dan veelal om vrouwen met kinderen met doorgaans verschrikkelijke verhalen.

Ook de nazorg van deze vluchtelingen is de stichting niet uit het oog verloren. Zo bezoeken ze de mensen regelmatig, helpen ze met formaliteiten en organiseren ze zogenoemde terugkomdagen, waarbij men met zijn allen iets leuks doet. Het doet goed om te zien dat vooral de kinderen langzaam zichtbaar vrolijker worden.

Hulp gevraagd

Hulp kan in de vorm van een donatie via rekeningnummer NL81RABO0197801773 t.n.v. Stichting De Vierkante Cirkel of via een donatie van goederen. Als u de stichting volgt op Facebook ziet u vaak uw eigen spullen bezorgd worden. Zo bent u er zeker van dat uw donatie op de juiste plaats arriveert.

Spullen waaraan behoefte is:

  • eten/drinken; lang houdbaar.
  • medische spullen; verband - paratemol etc.
  • dierenproducten,
  • verzorgingsproducten,
  • babyproducten; luiers - babyvoeding - billendoekjes
  • (schone) dekens.
  • Kaarsen - lucifers - batterijen - powerbanks

Inzameling

Inzamelingsdagen zijn op zondag 22 en 29 januari, zondag 5, 12 en 19 februari van 10.00 - 14.00 uur of op afspraak (06 13481358). U kunt dan terecht op de Groeneweg 3 in Bunde. U kunt de stichting ook bereiken per mail.