Nieuwsbericht NIX18 Carnaval - Geen 18? Wij hebben ook lol zonder alcohol!

Publicatiedatum: 17 februari 2017 14.55 uur

Overzicht van ambassadeurs ->

De gemeente Meerssen steunt samen met de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Vaals en Valkenburg aan de Geul de NIX18 campagne: niet roken en niet drinken
onder de 18. De campagne valt binnen het sociaal domein en draait om bewustwording van een gezonde levensstijl.

Word ambassadeur van NIX18

Omdat er maar één prins per gemeente op de foto kon, is er geloot.
Foto: Harry Heuts.

Word ambassadeur! Maak een foto & plaats deze op social media

Op de foto ziet u Prinsen en Prinsessen Carnaval uit Maastricht Heuvelland. Zij dragen een speciaal ontworpen  NIX18-foamboard, waarvan het de bedoeling is dat dit tijdens carnaval in
estafettevorm door de gemeenten zal gaan met als slogan: "Geen 18? Wij hebben ook lol zonder alcohol". Doel van de actie is dat iedereen die het foambord in handen krijgt ambassadeur van NIX18 wordt door een foto van zichzelf (en/of zijn groep) te maken en deze vervolgens met een persoonlijke boodschap online te zetten via facebook, snapchat, twitter of andere sociale media. Natuurlijk met het verzoek om de gemeente te taggen!  Elke ambassadeur geeft het foambord vervolgens door aan iemand waarvan hij/zij denkt dat deze de NIX18-gedachte ondersteunt, of hij geeft het bord juist door aan iemand die hij aan het denken wil zetten.

Alle carnavalsvierders worden ook opgeroepen om ambassadeur te zijn van NIX18. De carnavalsverenigingen en de organisatie van de Top 111 ontvangen hierover een brief van de gemeente. 

Overzicht van ambassadeurs ->

De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners Koninklijke Horeca Nederland, KWF kankerbestrijding, Longfonds, Trimbos-instituut, NOC*NSF, supermarkten verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, GGD Nederland, GGD'en, Thuiswinkel.org, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de ministeries van Veiligheid en Justitie). Doel van de campagne is het versterken van de sociale norm 'niet drinken en roken tot je 18e'. De campagne richt zich op de hele samenleving en meer in het bijzonder de omgeving van jongeren. Met als doel dat iedereen het normaal gaat vinden dat  jongeren voor hun 18e niet roken of drinken.

 Tips voor ouders over carnaval & alcohol

  • Hou zo lang mogelijk vol: ook met carnaval, geen 18, geen alcohol. Oefen met je puber "nee zeggen".
  • Bespreek dat 18 minners een boete kunnen krijgen wanneer ze op straat, op een evenement of in een café alcohol bij zich hebben.
  • Indrinken leidt tot veel drinken en is riskant. Bij bepaalde evenementen controleren ze bij de ingang, kom je er niet in.
  • Maak afspraken met wie en waar ze uitgaan, en hoe laat en hoe ze thuis komen.
  • Vang je puber op na het uitgaan en toon interesse. Kijk dan goed en mocht je kind de grens zijn overgegaan, bespreek hoe dit kwam en hoe dit te voorkomen. Stel eventueel een consequentie.
  • Aan pubers kun je moeilijk zien of ze toch alcohol gedronken hebben en hoeveel! Daarom is opvangen en goed observeren belangrijk.
  • Is je kind al ouder dan 18, bespreek dan leuke en minder leuke kanten van alcohol en ook waar de grens ligt (liefst maximaal aantal glazen afspreken samen).

Info over uitgaansopvoeding: https://www.facebook.com/opvoedingenuitgaan/