Gemeente Meerssen | Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz

Nieuwsbericht Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz

Gepubliceerd op: 06 januari 2023 11:55

Nieuwjaarstoespraak
Op donderdag 5 januari zwaaiden we tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis het oude jaar uit en proosten we op 2023. Meer dan ooit tevoren stond deze bijeenkomst in het teken van elkaar ontmoeten en verbinden. Velen van jullie gaven hier gehoor aan. Hartelijk dank dat jullie erbij waren! Violiste Petra Heric zorgde voor de muzikale omlijsting en Zhenia zong een prachtig Oekraïens lied over hoop.

Op een mooi, gelukkig en gezond 2023!

Heb je de bijeenkomst gemist? Je kunt hier de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Clermonts-Aretz terugkijken. Of lees de tekst van de speech hieronder.  

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Clermonts-Aretz 


Nieuwjaarsbijeenkomst
Goedenavond allemaal,

Welkom bij onze nieuwjaarsontmoeting. Eindelijk - na twee lange jaren, waarin ik u alleen via onze lokale omroep MeerVandaag kon toespreken. U heeft het al gezien – dit keer in een geheel nieuwe opzet - en wellicht heeft u bij binnenkomst al een glaasje Glühwein en een wafel gescoord bij onze foodtruck.

Wat ben ik blij dat u hier bent en we het nieuwe jaar weer echt sámen kunnen vieren! En lieve mensen thuis: wat fijn dat MeerVandaag deze nieuwjaarsbijeenkomst live uitzendt en u er thuis ook bij kunt zijn!

Daarmee kom ik op het thema van vanavond: want vanavond staat het thema ontmoeten & verbinden centraal.

Wij noemen de jaarlijkse bijeenkomst om samen het nieuwe jaar te vieren bewust geen receptie meer, omdat daarmee een beeld ontstaat van allemaal in de rij staan en handjes geven.

Waar wij met deze nieuwjaarsbijeenkomst nieuwe stijl naar streven, is elkaar ontmoeten en met elkaar verbinden. Zodat we samen de schouders kunnen zetten onder onze gemeente Meerssen: met een gemeenschap waar iedereen zijn eigen stukje geluk vindt, en waar een ieder van ons een ander – al is het maar een beetje - gelukkiger kan maken.

We gaan samen kort terugblikken.

We begonnen het afgelopen jaar met een staartje corona. Twee jaar lang moesten we afstand houden van elkaar. En je weet pas wat je hebt, als je het moet missen.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Ontmoeten in coronatijd
Zo werd in die tijd de kostbare waarde van elkaar ontmoeten, écht ontmoeten, pas duidelijk en haast voelbaar. En wat was vorig jaar die eerste voorzichtige carnaval een cadeautje. Eindelijk weer samen. Het mocht weer!

Nieuwjaarsbijeenkomst
Maar er zaten ook positieve kanten aan de pandemie. We leerden digitaal vergaderen. Dat doen we nu nóg als het zo uitkomt. Thuiswerken heeft een enorme vlucht genomen. (foto schermpjes leerlingen SMC) Ik zie me nog zitten voor het scherm met al die kleine vakjes waar ik dan 

Nieuwjaarsbijeenkomst - Praatje bij de koffieautomaat
collega's, mensen uit de regio of leerlingen van het Stella Maris College zag zitten. Iedereen in zijn eigen kamer of aan de eettafel. Een prima oplossing, maar wat misten we het praatje in de gang, of bij de koffieautomaat. Ook die korte momenten van ontmoeting bleken van ongelofelijke waarde.

Voor jongeren gold hetzelfde. Klopt: tijdens corona konden de lessen digitaal doorgaan.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Chillen
Maar tijdens een gesprek met enkele leerlingen van Stella Maris hoorde ik hoe ze ervan baalden, dat hun slaapkamer - waar ze normaal lekker chillen - ineens hun klaslokaal was geworden. De balans tussen inspanning en ontspanning was toen zoek.

En toen zagen we ook pas echt hoe belangrijk het menselijke contact is: in de klas, op de gang, op het plein. Ja, de lesstof kon prima via het scherm worden overgebracht, maar recent hoorde ik, dat door dit alles aanhaken op het vervolgonderwijs voor sommigen moeilijk blijk te zijn.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Oekraiense vluchtelingen
In februari vorig jaar begon de vreselijke oorlog in Oekraïne. Ook in onze gemeente Meerssen zetten mensen hun deuren en hun harten open voor gevluchte Oekraïners.

Zij wonen inmiddels op diverse plekken in onze gemeente. Uit de grond van mijn hart dank ik alle mensen en organisaties die hier op enigerlei wijze betrokken bij zijn. Ook dank ik SMHO en De Vierkante Cirkel die ervoor zorgden dat hulpgoederen op de juiste plek terecht kwamen.

Maar ik doe ook een beroep op uw medemenselijkheid voor de opvang van vluchtelingen uit andere landen. We weten immers dat er in de nabije toekomst nog grote groepen gehuisvest moeten worden. Wat dat betreft heeft ook onze gemeente een opgave te vervullen.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Burendag
Als bijzonder voorbeeld van ontmoeten en verbinden, noem ik de Burendag, die in september plaatsvond op de Gansbaan. Een ontmoeting tussen Meerssenaren en Oekraïners.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Waterramp
En over buren gesproken: waar onze gemeenschap sterk in is, is naoberschap. Een jaar na de watersnoodramp is de solidariteit in de getroffen buurten geweldig.

Buurtgroepen werden vriendschappen. Sommigen gaan nu zelfs een weekendje weg samen. Waarbij ik opmerk, dat ze ook dan de ontwikkelingen rondom het-waterveilig-maken van onze regio kritisch en opbouwend blijven volgen.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Herdenking
Mensen voelen zich verbonden met de gemeenschap waar ze wonen en leven. Ze doen er alles aan om een ramp zoals die van juli 2021 te voorkomen. Ze verbinden zich op die manier ook met de klimaatveranderingen, waar we steeds meer mee te maken krijgen.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Monument
Vanuit de rijksoverheid is steeds gesproken over een ruimhartige tegemoetkoming in de kosten van geleden schade. Maar daar is helaas nog een weg in te gaan. Binnenkort gaat een delegatie uit onze gemeente weer naar Den Haag om een Tweede Kamerdebat bij te wonen. We zullen ook dan onze zorgen over de trage en gebrekkige afhandeling met de kamerleden delen.

Waar we grote waardering voor hebben, is het Nationale Rampenfonds, dat financiële ondersteuning heeft geboden voor herstelprojecten van zowel particulieren als verenigingen en andere maatschappelijke organisaties.

Grote waardering horen we ook uit de samenleving voor de ondersteuning die het gemeentelijke projectteam met raad en daad heeft geboden aan de gedupeerden van de watersnood. Namens alle getroffenen dank ik bij deze gelegenheid iedereen die hulp geboden heeft.

Beste mensen,

Nieuwjaarsbijeenkomst - Keersjmes
Waar onze gemeenschap sterk in is, is zorg voor elkaar. Want opeens kan alles anders zijn. Ook in ons kikkerlandje. Een warm thuis en een goed gevulde voorraadkast zijn niet meer vanzelfsprekend. En ook in dergelijke gevallen weet u - de mensen die onze gemeenschap vormen - elkaar te vinden.

U pakt zich samen en zorgt voor de ander en voor elkaar. Dankzij de inzamelingsactie tijdens het kerstevent 'Keersjmès in Meersje' kunnen de vrijwilligers van Stichting Ruggesteun ook dit jaar weer tientallen gezinnen de broodnodige steun geven.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Gloriette
Ons hart gaat daarom ook extra uit naar de mensen in onze gemeente, die hier weliswaar een warm welkom hebben gekregen, maar die de vrijheid ontberen om daar te zijn, waar hun hart ligt: in hun thuisland. Wat hun op de been houdt, is hoop. Hoop om terug te keren naar hun gewone leven.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Er is hoop
En daarover gaat het lied dat de vijftienjarige Zhenia uit Oekraïne nu voor ons gaat zingen. Op het scherm ziet u de woorden van zijn lied in het Nederlands.

(Lied Zhenia) 

Maar vanavond wil ik natuurlijk niet alleen terugblikken, maar vooral ook vooruitkijken naar wat 2023 voor ons allemaal in petto heeft.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Herdenkingsbos
Ik noem de officiële opening van het Herdenkingsbos op zaterdag 14 januari, waar herdenken en goede wensen voor de toekomst samen komen. Ik noem de energiecrisis, die bij iedereen voelbaar is. En ik noem de wooncrisis: voor het gemeentebestuur is het realiseren van voldoende woningen voor jong en oud een belangrijke opgave. En ook de ontwikkelingen van en rond het vliegveld MAA blijven we nadrukkelijk volgen.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Burgerkracht
En zo heeft het gemeentebestuur nog veel meer plannen voor het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld het realiseren van de plannen uit de Nota Durf, waardoor vrijwilligers in samenwerking met de gemeente de 'huiskamers' in de gemeente Meerssen gaan doorontwikkelen. Belangrijke plekken van ontmoeting en verbinding voor ons allemaal. Ook blijven we inzetten op het stimuleren van burgerkracht, op samenwerking tussen gemeente en gemeenschap.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Luchtfoto centrum
De toekomst van het gebied rondom de voormalige papierfabriek heeft volop de aandacht van het gemeentebestuur, het Masterplan voor Meerssen-Centrum wordt momenteel geactualiseerd. Waarbij ik wel alvast kan noemen dat de Markt in Meerssen komende zomer het podium zal vormen voor optredens van o.a. koren en muziekgezelschappen uit alle dorpen van onze gemeente!

Ik noem Bibliotheek Meerssen, die samen met de gemeente de schouders zet onder het versterken en verbinden van de Meerssense samenleving. In de bibliotheek staan professionals en vrijwilligers klaar om ondersteuning te bieden bij bijvoorbeeld het digitaal aanvragen van toeslagen of Digid. Ook organiseert de bieb Taalcafés en nog veel meer! Wij nodigen u van hart uit om in de bieb een boek te lenen, een tijdschrift door te bladeren, maar ook om deel te nemen aan één van de vele activiteiten. Want ook de bieb is een ontmoetingspunt:
een belangrijke plek van verbinding voor ons allemaal!

Ik noem Meerssen Beweegt, dat dit jaar in samenwerking met de deelnemende verenigingen en organisaties verder wordt uitgebouwd. En sámen bewegen is dubbel zo gezond. Maar daarover straks meer! 

En dit is zomaar greep uit alle plannen en ontwikkelingen voor dit jaar.

Dames en heren,
In het begin van mijn toespraak had ik het o.a. over de nare gevolgen van corona.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Wandelschoenen
Maar wat ik er mooi aan vond, was dat we hierdoor massaal zijn gaan wandelen. Een wandelclubje was opeens niet meer stoffig, maar hip. Even naar buiten, de natuur in, met de neus in de wind. Want dat kon samen.

In de afgelopen jaren heb ik meegedraaid bij verzorgingshuizen, harmonieën, verenigingen en zorgboerderijen.

Voor 2023 was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dus nu wil ik u vragen: welk wandelgroepje nodigt mij uit om een keertje mee op pad te gaan? Gezellig samen de natuur in, een goed gesprek voeren. Want ook ik wil met u verbonden zijn. Ik zet mijn stevige stappers alvast klaar!

Mag ik een keer met u mee? Schrijf dan uw naam en contact-gegevens op een briefje op de Wensmuur. Of – mensen thuis - stuur een mailtje naar info@meerssen.nl. Dan zien we elkaar – al wandelend – in dit nieuwe jaar!

Nieuwjaarsbijeenkomst - Wensmuur
Op onze Wensmuur vindt u alvast een aantal wensen die wij vanuit de gemeenschap hebben ontvangen. Ook vindt u er de beste wensen van ons, als college.

Maar laat op de Wensmuur vooral úw goede wensen achter. Voor de gemeenschap, voor uw naasten, of voor uzelf.

En heeft u niks meer te wensen over: laat dan uw mooiste herinnering aan het afgelopen jaar achter. Wellicht dat u anderen hiermee inspireert, of hoop geeft.

Lieve mensen,

Als ik u hier allemaal zie, belooft 2023 een jaar vol ontmoeting en verbinding te worden. Een hoopvol jaar, vol zorg en warmte voor elkaar.

Nieuwjaarsbijeenkomst - Gemeentebestuur
Wat het gemeentebestuur betreft, vindt u voortaan niet alleen meer op de gemeentelijke website, maar ook hier in het gemeentehuis de foto's van uw gemeenteraadsleden en de collegeleden.

Op die manier weet u altijd wie uw burgemeester is, wie de wethouders zijn en wie er in de gemeenteraad zitten. Ik nodig u uit: ontmoet & verbindt, ga zometeen met ons én met elkaar in gesprek.

Rest mij tot slot om samen met u het glas te heffen op opnieuw een jaar waarin we er de schouders onder zetten, elkaar helpen en voor elkaar zijn. Op die manier kunnen we allemaal met vertrouwen 2023 ingaan.

Voordat ik een gezamenlijke toost met u wil uitbrengen, vraag ik ook nog uw aandacht voor violiste Petra Heric, die ons vanavond verblijdt én verbindt met haar sfeervolle muziek.

Laten we samen toosten op 2023!
Gelukkig Nieuwjaar!!!