Gemeente Meerssen | Nieuwe kans voor Weerterhof

Nieuwsbericht Nieuwe kans voor Weerterhof

Gepubliceerd op: 17 maart 2023 12:30

Weerterhof
Weerterhof aan de Weert 85 in Bunde is een rijksmonument. Een bijzonder pand dat door de jaren heen helaas zienderogen achteruit holt. Een eerder initiatief om de locatie om te bouwen tot een crematorium is niet tot uitvoering gekomen. Nu zijn er nieuwe plannen waar het college van B en W van Meerssen positief tegenover staat. In dit artikel leest u hier meer over.

Hoe zat het ook alweer?

Enkele jaren geleden was bouwbedrijf Van de Ven eigenaar van Weerterhof. Samen met uitvaartonderneming Yarden hadden zij het plan om het pand om te bouwen tot een crematorium met uitvaartcentrum. Uiteindelijk heeft Yarden besloten om hier niet mee door te gaan vanwege bedrijfseconomische redenen.

Een nieuwe partij

Inmiddels heeft een nieuwe partij het pand en perceel aangekocht. Sinds 2020 is de gemeente in gesprek met ontwikkelaar Weerterhof BV. Zij willen het rijksmonument graag herontwikkelen. Naast de restauratie van het pand zijn er plannen om lofts en appartementen te realiseren. Zo mogelijk wordt er een tweede mini-carré aan- of bijgebouwd.

Waarom belangrijk?

De gemeente Meerssen is positief over de nieuwe plannen. Wethouder Bjorn Molling: "Het behoud van cultuurhistorisch belangrijke bouwwerken is voor ons van groot belang. Deze plannen zijn zo mogelijk de laatste kans om het monument te behouden voor de toekomst. Het is dus zaak om op korte termijn tot herontwikkeling te komen, waardoor het voortbestaan van het pand kan worden gegarandeerd. De herontwikkeling tot wonen juichen we bovendien toe, omdat er vraag is naar woningen"

Hoe nu verder?

Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over Weerterhof, omdat het bestemmingsplan moet worden aangepast. Ook de Rijkdienst Cultureel Erfgoed, Provincie Limburg en Waterschap stellen eisen aan woningen op deze plek. Daarover lopen nu de gesprekken.