Nieuwsbericht Nieuwe energie voor Limburg en meer energie voor Meerssen

Publicatiedatum: 18 september 2017 11.25 uur

Op 14 september 2017 is het energieconvenant 'Coalition of the willing' ondertekend door achttien Zuid-Limburgse gemeenten en de provincie Limburg. Wethouder Berry van Rijswijk tekende voor de gemeente Meerssen. In dit convenant is vastgelegd hoe de gemeenten zich gaan inzetten voor de energietransitie. Maar wat is energietransitie eigenlijk?

Ondertekening energieconvenant

Energietransitie

De energietransitie houdt in dat we anders met energie moeten omgaan. Energie moet anders worden opgewekt en energie moet anders worden gebruikt. Fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame energiebronnen en deze duurzame energie moet slim gebruikt worden.

Maar wat betekent deze energietransitie voor de gemeente Meerssen. Moeten we investeren in dure maatregelen? Moeten we bezuinigen op comfort? Nee, de oplossing is veel eenvoudiger. We moeten slim omgaan met onze energie. Als we dit doen kan dit zelfs geld opleveren.

Energie én geld besparen

Zonder het te weten verbruiken we veel meer energie dan nodig is. Iedereen kent wellicht de voorbeelden. U laat het licht onnodig branden. U heeft een veel te grote en lege koelkast. U laat de douche te lang lopen. Of de verwarming brandt terwijl iedereen slaapt. Door dit aan te pakken, neemt u de eerste kleine stapjes om energie te besparen. Het kost niets en levert u bovendien een lagere energierekening op.

De tweede stap is weten waar de energie naartoe gaat. Zijn er energie slurpende apparaten in huis? Is de woning goed geïsoleerd? Verbruikt de verlichting niet te veel stroom? Als u dit weet, kan het echte besparen beginnen!

Dubbel Duurzaam
Dubbel Duurzaam

Maar hoe komt u dit te weten?Om u hierbij te helpen is het project Dubbel Duurzaam opgestart. Bij dit project komt een energiecoach bij u thuis op bezoek en maakt een scan van uw woning. Door middel van deze scan ziet u waar u energie (en dus geld) kunt besparen en wat u hiervoor nodig heeft.

De energiescan uit het project Dubbel Duurzaam is echter niet alleen gericht op energie besparen. In de scan bekijken we ook welke mogelijkheden er zijn om zelf energie op te wekken, wat dit kosten en uiteindelijk oplevert. De coaches geven advies en helpen ook bij de vervolgstappen.

Meer informatie hierover: www.dubbel-duurzaam.nl

Volta Plus je Huis
Plus je Huis

Heeft u geen coach nodig en heeft u zelf ideeën voor uw eigen woning? Of is er al eerder een scan van uw woning uitgevoerd, dan kunt u terecht bij het project 'Plus Je Huis'. 'Plus Je Huis' is een samenwerking tussen de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen en Volta Limburg. Volta Limburg richt zich bij deze samenwerking op eigenaren van koopwoningen die hulp en ondersteuning zoeken bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van het dak, de gevel, de vloer, zonnepanelen, zonneboilers, hoog-rendement glas en waterzijdig inregelen.

Om direct te starten met maatregelen kunt u zich aanmelden via het project 'Plus Je Huis' via www.voltalimburg.nl/plusjehuismeerssen.

Dubbel Duurzaam-scan laten uitvoeren?

Wilt u eerst weten wat de mogelijkheden zijn met uw woning, laat u dan een scan uitvoeren via www.dubbel-duurzaam.nl.

Uitnodiging informatiebijeenkomst Dubbel Duurzaam

Op dinsdag 3 oktober wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over Dubbel Duurzaam. Vanaf 18.45 uur bent u van harte welkom bij Ontmoet Anna (Stationsplein 1 Meerssen). Hier kunt u ook met al uw vragen terecht. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via info@meerssen.nl

Wilt u eerst meer weten over energie besparen of opwekken? Of wilt u weten welke initiatieven al in de gemeente Meerssen zijn genomen? Kijk dan voor meer informatie op www.bespaarenergieinlimburg.nl